Online időpontfoglalás

Számoljunk le néhány fogyókúrás tévhittel!

Sokan beszélnek januárban a fogyásról. Sajnos a tények azt mutatják, hogy ez igen fontos téma. Az OGYÉI adatai szerint (OTÁP 2019 felmérés) hazánkban a férfiak 77%-a, a nők 60%-a túlsúlyos vagy elhízott.

Számoljunk le néhány fogyókúrás tévhittel!

Sokan szeretnének ezektől a pluszkilóktól megszabadulni, sokaknál már az elhatározás is megszületett. Csakhogy a drasztikus fogyókúra egyrészt mellékhatásokkal járhat, másrészt igen nehéz megvalósítani. Nem is ez a helyes út. Ha elhatároztuk, hogy idén változtatunk a táplálkozásunkon, tegyük ezt a szakemberek tanácsa szerint: étkezzünk változatosan, mértékkel, jóízűen, alakítsuk életmódunkat megvalósítható lépésekben.


Számoljunk le néhány olyan tévhittel, amelyek sokszor a diétázást övezik.

  • „Csak a kilók számítanak.” Nem igaz, hiszen nagyon fontos testünk összetétele is. Ma már nemcsak a testtömeget viszonyítjuk a testmagassághoz (ez az úgynevezett BMI-mérőszám), hanem azt is figyelembe vesszük, hogy mekkora az izomzat és a zsírszövet tömege, milyen az arányuk. A dietetikai rendelésen nemcsak testtömeget, hanem testösszetételt is mérünk. Ezt is figyelembe véve tűzzük ki a célokat, és a kontrollok során követjük ennek a változását is.
  • „Folyton kalóriákat kellene számolnom.” Nem igaz, mert más módszerek is segíthetnek abban, hogy a megfelelő energiamennyiséget fogyasszuk el. A dietetikai rendelésen nem kalóriákat számolunk, hanem megtanítjuk, hogyan ítélje meg az egyes élelmiszerek saját maga számára helyes adagját.
  • „A szénhidrát és/vagy a zsír ellenség.” Nem igaz, szervezetünknek mindkettőre szüksége van. A kulcs nem az egyik vagy a másik makrotápanyag vagy élelmiszercsoport kizárásában rejlik. Sokkal inkább a kiegyensúlyozottságban és a megfelelő élelmiszer-választásban. A tanácsadáson áttekintjük az egyes élelmiszercsoportokat, és megbeszéljük azokat az elveket, amelyek szerint választani érdemes közülük. Arra is kitérünk, hogyan fogyaszthatjuk kedvenc ételeinket, vagy mit és mikor érdemes nassolni.
  • „Éheznem kell ahhoz, hogy fogyjak.” Ez sem ilyen egyszerű. Sok divatos fogyókúrás módszer épít az éhezésre vagy éppen arra, hogy sosem kell éhezni, ha speciális élelmiszereket választunk. Kiegyensúlyozott, rendszeres étkezéssel biztosíthatjuk, hogy sose legyünk elviselhetetlenül éhesek, energiátlanok, szervezetünk pedig ne kényszerüljön tartalékolásra (azaz a zsírszövet gyarapítására). A dietetikai tanácsadáson ötleteket beszélünk át, hogyan tudja a saját életkörülményeihez igazítani a napi 3-5-szöri étkezést. (Figyelem: egyes állapotokban az éhezés veszélyes is lehet, pl. epebetegség, várandósság és szoptatás, gyermekek stb.)!

 

 

A megszorítás, éhezés, egyes élelmiszerek elkerülése, a gyors és drasztikus fogyás sajnos egészségügyi gondokat is okozhat. Ahogyan a túlsúly számos egészségi problémához vezethet, úgy sajnos a nem megfelelő fogyókúra is. Ezért érdemes egészségügyi szakember segítségét kérni ebben. Az RMC-ben a dietetikus szakorvos kollégákkal közösen abban tud segíteni, hogy Ön személyre szabott módon elérje a megfelelő testsúlyt.

forrás: https://ogyei.gov.hu/dynamic/2_taplaltsagi_allapot_a_2019_es_eredmenyek_alapjan.pdf

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk