Online időpontfoglalás

Kanyaró, mumpsz, rubeola – mit keresnek ismét a térképen?

Az orvostudomány teljes egyetértésben azt mondja: oltassunk, és ezzel kerüljük el az akár végzetes következményekkel járó világjárványokat.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Kanyaró, mumpsz, rubeola – mit keresnek ismét a térképen?

Egy a közelmúltban megjelent írás szerint az elmúlt években egyre több kanyaróval, mumpsszal vagy rubeolával fertőzött beteget regisztráltak, nem csak a fejletlen, de a fejlett országokban is. Mindez évtizedekkel azután, hogy az orvostudomány megtalálta a gyógymódot, és a gyermekek oltásával szinte letörölte ezeket a betegségeket a térképről.

Mi történt? Az oltásellenes mozgalmak sajnos sikeresen beszéltek le sok szülőt a védőoltások beadatásáról, ennek eredménye pedig jól látszik a The Council of Foreign Relations által közzétett interaktív térképen, amely az oltás hiányának katasztrofális kimenetelét ábrázolja. Drámai azt látni, hogy mindez nem történelem már, hanem ismét a jelen.
 

h_CFR_vaccine_map.jpeg



Az interaktív térkép betekintést nyújt a 2008 és 2014 közötti kanyaró, mumpsz, rubeola, gyermekbénulás és szamárköhögés megbetegedésekről. A Betegség Felügyeleti és Megelőzési Központ (CDC) szerint korántsem szabad ezt félvállról venni, becslésük szerint évente 164.000 ember fog meghalni kanyaróban, kiemelt gócpontként az Egyesült Királyságot jelölik meg. Az Egyesült Államokban a szamárköhögéses betegek száma indult drasztikus növekedésnek, mely betegség körülbelül 195.000 ember halálát okozza évente. A halálesetek többségét olyan elszegényedett régiókban regisztrálják, ahol kevesen férnek csak hozzá a védőoltáshoz. A fejlett országokban - mint például az USA-ban vagy az Egyesült Királyságban – nem erről van szó, hanem egy se nem tudományos, se nem logikus oltásellenességről.


Oltásellenesség: na ezt meg ki találta ki?

Andrew Wakefield 1998-as cikke indította el az oltásellenes lavinát, melyben azt állította, hogy az MMR (kanyaró, mumpsz és rubeola elleni) vakcina hozzájárul az autizmus kialakulásához. Elméletét egy tudós sem támasztotta alá, és az elkövetkező években Wakefield pénzügyi összeférhetetlensége is nyilvánosságra került. 2010-ben egy etikai vizsgálóbizottság kiderítette, hogy Wakefield meghamisította az adatokat a publikált riportban, így azt orvosi engedélyével együtt azonnal visszavonták. Annak ellenére, hogy a legtöbb tudós a kezdetektől fogva szemben állt Wakefield elméletével, néhányan így is lelkesen csatlakoztak a vakcina ellenes mozgalomhoz.
 
Az oltásellenes mozgalom egyik vezető szereplője a playboy nyusziból áltudományos szószólóvá vált Jenny McCarthy lett. McCarthy 2007-ben kezdett a vakcinák ellen kampányolni, abban a hitben, hogy fia autizmusát is ezek okozták. Néhányan azóta is úgy gondolják, hogy a fiú a tünetek alapján Landau-Kleffner szindrómában szenvedhet, és nem is autizmusról van szó. Jenny orvosi bizonyíték nélkül publikált könyveket a témában (beleértve egy olyat is, aminek maga Wakefield írta az előszavát). Ezekben azt írta, hogy a védőoltások autizmust okoznak; és hogy fia betegségét alternatív kezelésekkel gyógyították meg. Véleményéhez annak tükrében is ragaszkodik, hogy nincs olyan tudományos bizonyíték, amely alátámasztaná a védőoltások és az autizmus kapcsolatát. A tudmányt nélkülöző, laikus anekdotái celebként sajnos sok emberhez jutottak el, melyek a szülőket a védőoltások ellen hangolta.
 
 
Mit mond a tudomány?
 
A modern orvostudomány egyik legátütőbb találmánya a védőoltás, mellyel korábban halálos betegségek tűnnek el és számos élet menthető meg. Természetesen a védőoltásoknak is lehetnek mellékhatásai, de ezek kifejezetten ritkák. Néhány embert allergia vagy egyéb egészségügyi kondíciójuk miatt nem lehet beoltani. Ez még fontosabbá teszi az oltást azok számára, akik élhetnek vele, hiszen így nyújthatnak közvetett védelmet társadalmunk sebezhetőbb tagjainak. Az oltásellenességgel az a baj, hogy senkinek nem jutott eszébe megnézni, ki mondja.  Mert az orvostudomány teljes egyetértésben azt mondja: oltassunk, és ezzel kerüljük el az akár végzetes következményekkel járó világjárványokat.
 
Forrás: IFL Science

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?