Online időpontfoglalás

Könnycsatorna elzáródás újszülötteknél

A könnycsatornák elzáródása (latinul ductus nasolacrimalis) gyakori állapot csecsemőkorban. Az újszülöttek körülbelül 6%-a eldugult csatornával jön világra, és akár 20%-uknál is léphet fel időszakos elzáródás.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Könnycsatorna elzáródás újszülötteknél

A csecsemőknél előfordulhat fokozott könnyezés és szemhéjra száradt váladék is, különösen alvás után vagy kora reggel. Az extra váladék gyorsan felszívódhat vagy rosszabbodhat is felső légúti fertőzések hatására és hideg, szeles időben.

A könnycsatorna feladata, hogy a könnyeket a szem sarkától az orr hátsó részéig tartó apró csöveken keresztül ürítse ki. Amikor ki kell fújni az orrunkat sírás után, az azért van, mert a könnyek egy része ebbe a csatornába szivárgott. A csatorna eltömődhet, és a csipa és a könnycseppek kifolynak a szempillákra.

 

 

Ha a baba szemének fehér része (a kötőhártya) nem piros, gyulladt vagy irritált, akkor csak annyit kell tenni, hogy tiszta, nedves törlőkendővel letöröljük a váladékot. A könnyzsák masszírozása is javasolható. Antibiotikumos cseppet csak akkor használjunk, ha a szem fertőzöttnek tűnik, vagyis kötőhártya-gyulladás, a szemhéjak vagy a szem körüli szövetek megduzzadása, illetve egész napos, bőséges váladékozás esetén.

A könnycsatornák elzáródásának 90%-a magától megszűnik 6 hónapos korig.

Gyermekszemésszel konzultálni akkor érdemes, ha a tünetek 6-12 hónapos kor után is zavaróak. Ilyenkor a könnycsatornák szondázása során egy nagyon vékony műszerrel eltávolítják a felgyülemlett, az elzáródást okozó anyagot.

 

Forduljon gyermekgyógyászához, ha a következő tüneteket tapasztalja újszülött gyermekénél:

  • Belázasodik
  • Dudor jelentkezik a szemzug közelében
  • A szem körüli szövetek kivörösödnek, megduzzadnak
  • Bepirosodik a szem és kötőhártya-gyulladásra gyanakszik.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk