Online időpontfoglalás

Koronavírus – mit tehetünk, hogy elkerüljük a bajt?

Koronavírus világjárvány van, folyamatosan növekszik a fertőzöttek száma a világon és Magyarországon. Kikre nézve veszélyes a koronavírus, milyen tünetekkel érdemes orvoshoz fordulni, és mit tehetünk, hogy megelőzzük a vírus terjedését?

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Koronavírus – mit tehetünk, hogy elkerüljük a bajt?

Dr. Bodnár Eszter belgyógyászunk segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb információkat.

 

Mennyire veszélyes, ha elkapom a koronavírust?

A koronavírus az esetek 80%-ában enyhe lefolyású betegség, amely speciális kezelés nélkül gyógyul. Legtöbbször a magas rizikójú csoportokban alakul ki súlyosabb betegség, légzési nehézség. Egészséges, fiatal szervezetre tehát kevéssé veszélyes a vírus, a magas rizikójú csoportok védelmében nagyon fontos mindent megtenni, hogy megelőzzük a vírus terjedését.

 

Melyek a magas rizikójú csoportok?

Magas rizikójú csoportnak számítanak a 60 év felettiek, de különösen a 80 év felettiek, illetve a krónikus betegségben szenvedők: daganatos betegek, szív- és érrendszeri betegséggel küzdők, immunszupressziós kezelés alatt állók, asztmások, cukorbetegek, krónikus obstruktív tüdőbetegek.

 

Mit tegyen, aki a magas rizikójú csoportba esik?

A magas rizikójú csoportba tartozók különösen figyeljenek oda magukra: maradjanak otthon, ne menjenek társaságba, lehetőség szerint a bevásárlást is bízzák másra. A krónikus betegségben szenvedők továbbra is szedjék a felírt gyógyszereket, a cukorbetegek még jobban figyeljenek a vércukorszint ellenőrzésére, mert a magas vércukorszint rontja a védekezőképességet.

 

Honnan tudom, hogy egy sima megfázással van dolgom, vagy koronavírusos vagyok?

A koronavírus más vírusfertőzésekhez hasonló tüneteket mutat. Gyakori tünete a láz, torokfájás, gyengeség, száraz köhögés. Az alábbi táblázat összefoglalja, melyek a legjellemzőbb tünetei a koronavírusnak, influenzának és egy egyszerű megfázásnak.

 

korona_kep.png

 

Mit tegyek, ha gyanús tüneteket észlelek magamon?

Amennyiben a láz, nehézlégzés, száraz köhögés, fáradtság tünetét észleljük magunkon, telefonon keressük fel kezelőorvosunkat, aki kikérdezi a Nemzeti Népegészségügyi Központ által összeállított check-listát. Amennyiben ez alapján a koronavírus gyanúja felmerül, az orvos értesíti az Országos Mentőszolgálatot, akik az érintett otthonában elvégzik a tesztet, és enyhe tünetek esetén otthoni karantént rendelnek el, súlyos tünetek esetén kórházba szállítják a  pácienst.

 

Mit tehetünk, hogy megelőzzük a koronavírus terjedését?

  • Maradjunk otthon, kisebb társaságba se menjünk, csak akkor hagyjuk el otthonunkat, ha feltétlenül szükséges, például munkába megyünk, bevásárolni vagy gyógyszertárba
  • Mossunk gyakran kezet, legalább 60 másodpercig
  • Mozogjunk a szabad levegőn, de ne erőltessük túl magunkat, ne végezzünk kimerítő sporttevékenységet
  • Fogyasszunk C-vitaminban, cinkben, szelénben gazdag ételeket vagy ezeket tartalmazó táplálékkiegészítőket – ezek segítik az immunrendszer megfelelő működését
  • Szellőztessünk gyakran
  • Kerüljük a társas érintkezést (kézfogás, puszi, ölelés)
  • Papír zsebkendőbe tüsszentsünk és köhögjünk, ha nincs nálunk, akkor a könyökhajlatunkba

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk