Online időpontfoglalás

Közkívánatra: első trimeszteri szűrés a blogon 1. rész – Mit mutathat meg egy 12 hetes magzat?

A terhesgondozás legfontosabb vizsgálata a 12. heti szűrővizsgálat. Most egy kedves páciensünk vizsgálatát közvetítjük nektek. A szűrés közvetítésével szeretnénk, ha látnátok, mi történik egy ilyen vizsgálaton és hogyan zajlik (nálunk).

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Közkívánatra: első trimeszteri szűrés a blogon 1. rész – Mit mutathat meg egy 12 hetes magzat?

A vizsgálatot Dr. Csermely Gyula szülész-nőgyógyászunk végzi. A vizsgálat várható időtartama 60 perc, ezt a kismamák (és papák) nagyon szeretik, végig mozizhatnak.

Megérkezik a kismama az apukával és nagypapával. Vidékről érkeztek, kicsit korábban, de a doktor úr már elvitte a kisfiát az oviba, és itt van. A kismama kitölti az adatlapot,majd a triage szobában a nővér megméri a súlyát,magasságát,vérnyomását.

Bemutatkozás után Csermely doktor bekíséri a kismamát és családtagokat a vizsgálóba és megkezdődik a szűrővizsgálat.

- A 12. heti ultrahangon a fejlődési rendellenességek 60 százaléka felismerhető, további 30 százalék pedig a 20. héten – magyarázza Csermely doktor. Megcsörren a telefonja, elnézést kér és odaadja asszisztensének a telefont. - Korszerű módszerekkel, jó szakértelemmel az összes fejlődési rendellenesség 90 százaléka felderíthető. – folytatja - A 13. héten a magzat majdnem úgy néz ki, mint szüléskor, csak kisebb. Mindene megvan,az agystruktúra változik jelentősen a 20.hétig

A kismama a vizsgálóágyra fekszik, csak a hasát kell szabaddá tennie. Kap egy kis zselét a hasára és indul a vizsgálat. Ahhoz, hogy a monitoron mindent jól lássanak, teljesen sötétet kell csinálni, így lekapcsolják a világítást.

Rögtön látszik, hogy nem 15 hetes a magzat, mint a papírokon.

- Nem stimmel az utolsó vérzés első napja, igaz? Utánaszámolunk – mondja Csermely doktor

- Igen, ez bizonytalan volt. Hogy lehet megbízhatóan kiszámolni, hány hetes vagyok? – kérdi a kismama.

- A magzat hosszából meghatározható a terhességi kor. Ha több mint egy héttel eltér a számított és az uh alapján látott kor, akkor az uh alapján számítjuk. A méret alapján nem 15, hanem 12 hetes a magzat, 53,5 mm az ülőmagasság. Ezt írjuk a gépbe is, izgalomra semmi ok.

- Fontos a magzat pozíciója az adott méréseknél. - mondja a doktor úr, mialatt a vizsgálófejet mozgatja a kismama hasán. - Amíg megfelelő pozícióba kerül a magzat, elmondom, hogyan zajlik a kockázatértékelés. A vizsgált jelekben talált eltérés növeli a kockázatot, a normál értékek pedig csökkentik. Mindig követjük a londoni Fetal Medicine Foundation ajánlásait.

- A nyaki redő elsőre itt jónak látszik. Jön majd az orrcsont,a tricuspidalis billentyű áramlása, a ductus venosus áramlási iránya. – mondja, miután az alábbi képen csinált egy első mérést a nyaki redőről. - Amíg helyezkedik a baba, megmérjük a méhnyak erének az áramlását, ez a terhességi magas vérnyomásra, az ún. toxémiára utalhat.

Az uh beállításai fontosak. A nyaki redő és az orrcsont méréshez a középső saggitalis, azaz a magzat közepén átvivő metszet kell.

- Nem teljesen tiszta a kép, de látszik, hogy van orrcsont, és a nyaki redő átlagos vastagságú. Nézzük a koponyát: most az agy középső része és a 4. agykamra ill. a 4.agykamra és a koponya hátsó falának távolságát mérjük. A két távolság arányát vizsgáljuk. Ha a második hosszabb, mint az első, akkor nincs esély a nyitott gerincre. Ez is rendben.

Még hozzáfűzi:

- Nyitott gerinc esetén lejjebb megy a gerincvelő, bezárul a negyedik agykamra. Most nézzük a szívet, 4-5 mm a mérete ilyenkor.

Tovább>>

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?