Online időpontfoglalás

Mikor érdemes hallásvizsgálatot végeztetni?

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Mikor érdemes hallásvizsgálatot végeztetni?
h_audiol__gia_f__lke.JPG
A rendelőnkben található csendeskamra

Az egyes életkorokban eltérő lehet, hogy milyen okból és panaszok esetén ajánlott hallásvizsgálatot végeztetni. Leegyszerűsítés azt gondolni, ha nem hallunk jól, akkor forduljunk audiológus szakemberhez – hiszen csak a felnőttekre lehet igaz, de még ők sem mindig ismerik fel azonnal, talán gond van a hallásukkal. Bejegyzésünkben Dr. Hirschberg Andor, a Rózsakert Medical Center vezető fül-orr-gégész, audiológus szakorvosa mondja el az ezzel kapcsolatos tudnivalókat.

  • Az újszülötteket a kórházak csecsemőosztályán a születés utáni néhány napban gyermekorvos vizsgálja meg, ekkor hallásvizsgálatra is sor kerül. Ha ez nem objektív módon végzett vizsgálat, tehát a baba reakciói alapján döntenek az eredményről (pl. tapsolásnál odafordul), akkor érdemes 1 éves kor előtt egy olyan vizsgálatot is végeztetni, amikor műszeresen mérjük, megfelelő-e a hallása. Ezt szolgálja az otoakusztikus emissziós módszer. Gyerekeknél a megfelelő beszédfejlődés miatt igen fontos, hogy korán fény derüljön bármiféle halláscsökkenésre. 
  • Óvodáskorban, de legkésőbb az iskolakezdés előtt fény kell, hogy derüljön arra, ha a gyermek hallássérült. Amennyiben felmerül a gyanú, hogy a gyermek esetleg rosszul hall, érdemes mielőbb szakorvoshoz fordulni. A hallásromlás oka általában jól kezelhető ebben a korban, de a szűrővizsgálatok komolyabb okokat is feltárhatnak. 
  • Iskoláskorban is könnyen kiderülhet, gond van a gyermek hallásával. Ha a korábban jól tanuló diákra sok olyan panasz érkezik, hogy nem követi elég jól az órai történéseket, nem figyel, többször kell neki szólni, ill. ha otthon a normál kamaszkori „tüneteken” túlmutat zárkózottsága, akkor felmerülhet a gyanú, gond van a hallásával. 
  • Felnőttkorban is jelentkezhet a probléma. Az éves kötelező és ajánlott szűrővizsgálatok nem tartalmazzák a hallás vizsgálatát, így hacsak nincs speciális fülproblémánk nem biztos, hogy a korral járó vagy egyéb okokból kialakuló halláscsökkenést időben felfedezik. Pedig a hallás megromlása komolyan befolyásolja életminőségünket, társaságban egyre gyakrabban vesszük észre, hogy nehezebb követni a beszélgetést, folyton vissza kell kérdeznünk, vagy esetleg sokszor félreértjük, amit a másik mond. Az egészet foghatjuk akár az alapzajra is, de biztosan rányomja bélyegét a társaságban töltött időre. A munkahelyünkön is ingerültebbek lehetünk, ha a hallás alattomos megromlása miatt több energiánkba kerül, míg valamit sikerül pontosan megérteni vagy tisztázni. Ha tehát sokszor nem értjük jól mások beszédét, vagy néhány hang hiányzik a környezetünkből, pl. nem csicseregnek már úgy a madarak, mint régen, akkor érdemes fül-orr-gégésszel megbeszélni az észlelt változásokat. Nem kell ugyanis teljesen lemondanunk a korábban megszokott, színes hangvilágról, az élvezhető társasági életről, a koncertekről. 
  • A tartósan nagy zajban dolgozó emberek külön is figyeljenek a hallásukra, mert nagyobb kockázatnak vannak kitéve. Ilyenkor évente ajánlott a hallásszűrés, de halláscsökkenés és/vagy fülzúgás esetén korábban is szükséges a vizsgálat. 
  • A fülzúgás már a komolyabb halláscsökkenés előtt is jelezheti számunkra, ha esetleg valami nincs rendben a hallórendszerünkkel, ezért tartós fülzúgás esetén is ajánlott a szakorvosi vizsgálat. 



A fül-orr-gégész szakorvos elrendeli a szükséges hallásvizsgálatot, amivel kideríthető, mi a halláscsökkenés eredete, milyen mértékű és melyik fület érinti. A pontos diagnózis kialakítása után lehet megbeszélni, milyen eszközök és módszerek állnak rendelkezésre az adott probléma kezelésére.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?