Online időpontfoglalás

Mit tegyünk, ha télen vagyunk allergiásak?

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Mit tegyünk, ha télen vagyunk allergiásak?

Az allergia szó hallatán a legtöbben talán azokra a pollenallergiásokra gondolunk, akik egész nyáron tüsszögnek és orrfolyással küzdenek. Ők a téli hónapokban fel is lélegezhetnek. Azoknak viszont, akik poratkára, penészre vagy állatszőrre érzékenyek, csak télen kezdődik az igazi allergiaszezon. A legfontosabb tudnivalókat a téli allergiákról dr. Nagy Adrienne Ph.D. allergológus szakorvosunk segítségével gyűjtöttük össze.

allergia.jpg

A hideg beköszöntével beindítjuk a fűtést, amely az év során felhalmozódott port és más káros anyagot a levegőbe keveri. Amint ezek az orrunkba kerülnek, rögtön allergiás reakciót válthatnak ki. A folyamat során ún. hisztamin termelődik, amely tüsszögést, könnyezést vagy orrfolyást eredményez.

Nátha vagy allergia?

A tünetek alapján nehéz megkülönböztetnünk a téli allergiát a felső légúti megbetegedésektől. A téli hónapokban ráadásul a vírusok által egymás után betegszenek le az emberek, így még nehezebb eldöntenünk, mi okozza a panaszokat. A legegyszerűbb válasz a kérdésre, hogy a náthás időszak körülbelül 8-10 napig tart, míg az allergia hónapokig kínozhatja a beteget. 

Melyek a leggyakoribb téli allergiák? 

  • A leggyakoribb allergén télen a poratkák, melyeket az ágyneműben és a matracokban érdemes keresni. Az allergiás panaszokat az állat levegőben szálló, beszáradt széklete okozza. Annak érdekében, hogy minél kevesebb kerüljön belőlük a levegőbe, szükséges heti egy alkalommal kimosni a teljes ágyneműt. Léteznek már antiallergén ágyneműhuzatok is, érdemes lehet kipróbálni őket. A poratka allergia leggyakoribb tünete a reggeli tüsszögés és az orrdugulás. Ügyeljük arra, hogy a légutak szabadok legyenek és a sok orrfújással ne okozzunk sebet az orron, hiszen az további fertőzésekre ad lehetőséget. Ami a portalanítást illeti, szerezzünk be egy HEPA szűrővel ellátott porszívót, amely a művelet során nem engedi a port visszaáramlani a levegőbe. A HEPA szűrő vásárlása esetén figyeljünk arra, hogy a szűrő típusszáma minél nagyobb számot tartalmazzon (pl.: H14 és afelett), mert annál tökéletesebben szűri a levegőt.
  • Érzékeny pont, az állatszőr allergia. A téli hidegben sokan döntenek úgy, hogy szeretett kutyájukat/macskájukat beengedik a házba is. Ilyenkor jelentkezhet erősen az állatszőr allergia, amely klasszikusnak mondható tünetekkel jár, mint a köhögés, tüsszögés és szemviszketés. Nagyon nehéz ilyenkor megválni kedvencünktől, ezért ha mindenképpen magunk mellett akarjuk tudni kisállatunkat, fürdessük meg minden héten legalább egyszer és ne engedjük be hálószobánkba. Fontos tudnunk azt is, hogy itt kettős problémával állunk szemben. A poratkák a háziállatok lehullott szőrével táplálkoznak, a szobában tartott állatok szőre kitűnő tápanyag számukra, amelyek így vidáman szaporodnak. Kedvenceink sajnos több allergiás reakció kiváltói lehetnek.
  • Gyakran okoz problémát az allergiások körében a penész.  Nedves helységekben - minta fürdőszoba és a pince - könnyen kialakul. Sőt, ha modern, műanyag nyílászárók vannak otthonunkban, a „túl jó” szigetelés miatt bármelyik szobában találkozhatunk penésszel. Annak érdekében, hogy elkerüld a lehetséges rosszullétet, először is válj meg minden menthetetlenül penészes tárgytól. A lakás azon részeit, melyeket „nem lehet kidobni”, kezeljük penész elleni vagy fertőtlenítőszerekkel.

Mindhárom allergia esetében érvényes tanács, hogy lakásunkat rendszeresen szellőztessük. Ilyenkor az ablak legyen legalább 5 percig nyitva, hogy a meleg, szennyezett levegő kiáramolhasson és helyébe friss, száraz levegő kerülhessen.

  • Ha a téli allergiákkal foglalkozunk, egy másik típusú problémával is szembe kell néznünk. Télen sokat eszünk, iszunk. Ilyenkor megszaporodnak az étkezéssel összefüggő csalánkiütések. Ezek hátterében ételallergia vagy hisztamin intolerancia is állhat. Ez utóbbit a nagy hisztamin tartalmú ételek bontásában szerepet játszó DAO enzim hiánya, gyenge működése okozhatja.  Téli, ünnepi lakomáink: füstölt húsok,vörösbor, savanyú káposzta, halak, tenger gyümölcsei, mák, érlelt sajtok, savanyúságok sok hisztamint tartalmaznak, melyek hisztamin tartalmának lebontása kihívás a szervezet számára. A kórképek elkülönítésében és eltérő kezelésében is dr. Nagy Adrienne allergológus áll rendelkezésre életkortól függetlenül.


A téli allergiák kezelése

Sok esetben a környezetünkben tett változtatások akár meg is szüntethetik panaszainkat, ha viszont a tünetek nem enyhülnek, forduljunk szakorvoshoz.

_dub6445.jpg

Ahogyan más allergiás betegségeknél, a téli allergiák esetében is népszerű kezelési mód az ún. immunterápia, amely segíti a szervezetet hozzászoktatni az allergiát kiváltó tényezőhöz. Azért ajánljuk ezt a módszert, mert az allergénspecifikus immunterápia (SIT) a tüneteken kívül az allergia okára is képes hatni.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?