Online időpontfoglalás

Egy lépéssel az allergia előtt – Allergén immunterápia

Sokan vannak, akikben a tavasz gondolata nem a madárcsicsergést és a természet éledezését, hanem az allergia tüneteivel való harcot idézi fel.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Egy lépéssel az allergia előtt – Allergén immunterápia

Azok számára, akiknek már elképezhetetlen a tavasz a tüsszögés, orrfolyás és az allergia más tünetei nélkül, megoldás lehet az allergén immunterápia, mely segít abban, hogy élvezhessék a tavaszi hónapokat. Allergológusunk, Dr. Nagy Adrienne a kezdetektől alkalmazza rendelésén ezt a módszert, melyet most a legjobb elkezdeni, mielőtt még elkezdődne a szezon és túl késő lenne. Hogyan segít ez a terápia? Miként zajlik a kezelés? Cikkünkből minden információt megtudhattok.


Az allergén immunterápia során a panaszokat okozó allergén tisztított kivonatát kapja a páciens fokozatosan emelkedő dózisban, így tanulja meg a szervezet az adott allergénre való helyes immunválaszt. Az időben megkezdett fájdalmatlan kezelés után a tünetek már az első szezonban jóval enyhébb formában jelentkeznek. A szervezet fokozatosan, nagyjából 3 szezon alatt áll át egy nem allergiás típusú reakcióra és úgy tűnik, hogy ez a széles körben alkalmazott módszer tényleg meg tudja változtatni, le tudja fékezni az allergiás betegség természetes lefolyását.

Az allergén immunterápia azért fontos, mert képes az allergia tünetein kívül az allergia okára is hatni. Ahogy már említettük, a páciens fokozatosan emelkedő adagot kap a panaszokat okozó allergén tisztított kivonatából nyelv alatti csepp vagy tabletta formájában. (Például a fűpollenre allergiás, fűpollen-kivonatot kap emelkedő dózisban). A kezeléssel elérhető, hogy az allergiás beteg szervezete lépésről lépésre hozzászokjon az allergiát kiváltó anyaghoz, ami a panaszok megszűnését eredményezi.

A beteg állapota ezután javul, tünetei és gyógyszerigénye fokozatosan és jelentősen csökkennek, ideális esetben teljesen tünetmentessé válhat.

Ne próbálkozunk interneten beszerezhető parlagfű teákkal és lekvárokkal, mert a kontrollálatlan dózis nagyon súlyos reakciókat okozhat. Ez nem homeopátia. Az allergén immunterápiás cseppekben és nyelv alatt olvadó tablettákban gyógyszergyári minőségben nagyon pontos és tiszta dózisok vannak és bizonyítékok támasztják alá a szerek hatékonyságát.


Milyen allergénekkel szemben alkalmazható a terápia? 

  • gyomok pollenje (például parlagfű, fekete üröm) 
  • fűkeverék pollenje 
  • fák és cserjék pollenje 
  • háziporatkák 
  • állati szőrök (pl.: kutya, macska) 
  • bizonyos penészgombák (például Alternaria) 
  • méh,- és darázsméreg 


Ki kaphat immunterápiás kezelést? 
Alapos kivizsgálás után az allergológus dönti el, hogy az adott esetben alkalmazható-e az immunterápia. Általában a következő tüneteknél használható: 

  • allergiás szénanátha 
  • allergiás kötőhártya gyulladás 
  • enyhe allergiás asztma 
  • méh,-és darázsméreg allergia (ekkor kötelező!) 

(Ha 5 évnél idősebb, és nincs egyéb súlyos betegsége a páciensnek.)


Várható eredmény
Az immunterápia gyógyító hatását 20 éves utánkövető vizsgálatok is igazolták. Azoknál, akik ilyen kezelést kaptak, az új allergia kialakulásának kockázata is kisebb, gyerekeknél pedig az asztma kialakulása is csökken. 

A kezelés során a tüneti szerek (antihisztamin tabletták, orrspray-k, szemcseppek) alkalmazása is fokozatosan csökkenthető vagy teljesen elhagyható. (A terápia után ritkán előfordulhat, hogy igen nagy allergén koncentráció esetén alkalmilag tüneti szer szükséges.) 

Mellékhatások 
A kezelés ritkán, de okozhat enyhe mellékhatásokat. A terápia során a nyelv alá adott cseppeket, tablettát a páciensek jól tolerálják otthonukban, egyedül az aktuális év első dózisának bevétele kell, hogy a rendelőben történjen. A mellékhatások enyhék és ritkák. Például enyhe, pár percig tartó nyelv alatti viszketés jelentkezhet az első hetekben. Ilyenkor a kezelőorvos a dózis átmeneti csökkentését javasolja, valamint megbeszélik bizonyos antiallergiás gyógyszerek használatát. (Az allergén immunterápiás szer más gyógyszerekkel együtt szedhető, nincs gyógyszerinterakció.)


Dr. Nagy Adrienne allergológusunk azt javasolja, hogy aki fűfélékre allergiás, az február végén, aki kifejezetten parlagfűre allergiás, az májustól kezdje meg a terápiát, hogy allergiamentesen tölthesse a most még távolinak tűnő tavaszi és nyári hónapokat. A kezelés évente néhány hónapig tart, 3 szezonon át. A készítmény típusát allergológus választja meg egyénre szabva.

Fontos, hogy az immunterápiát nem szabad otthon elkezdeni, az első adagot allergológus adja be és magyarázza el az otthon folytatható dózisokat. Azon pácienseknél is igaz ez, akik tavaly már kapták ezt a kúrát néhány hónapon át.

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk