Online időpontfoglalás

Szűréssel megelőzhető az allergia?

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Szűréssel megelőzhető az allergia?

Sok betegségről tudjuk, hogy rendszeres szűréssel megelőzhető. Vajon az allergia is ezek közé tartozik? Dr. Nagy Adrienne Ph.D. allergológusunk segít megválaszolni a kérdést.

allergia1.jpg

VÉGEZTESSÜNK ALLERGIATESZTET, HA NINCS TÜNETÜNK?
Az allergia diagnózisához pozitív allergiateszt és az adott klinikai anyag által kiváltott tünet is szükséges. A bőrpróbával vagy vérvétellel végzett szűrés pozitív eredménye csak a szenzibilitást jelzi, ebből önmagában még nem következtethetünk allergiára. Tünetmentes, megelőző céllal allergia szűrővizsgálatot tehát nem javasolunk, mert az eredmény félrevezető lehet. A tesztek elvégzése csak akkor indokolt, ha tünet jelentkezik, vagy ha az allergológus javasolja.

AZ ÖNDIAGNÓZIS NEM MEGOLDÁS
A teszteket tünet nélkül tehát szükségtelen elvégeztetni, azonban ha tünetünk jelentkezik, mindenképpen szakorvoshoz kell vele fordulni. Az öndiagnózis és a vény nélkül kapható gyógyszerek alkalmazása veszélyes és felesleges is lehet. Csak az allergológus tudja meghatározni a pontos diagnózist és ez alapján célzottan kezelni a tüneteket. A vizsgálaton kiderülhet, hogy a tüneteteket esetleg nem is allergia, hanem más betegség okozza, léteznek ugyanis az allergiához hasonló tüneteket okozó betegségek, például a reflux vagy a hisztamin intolerancia.

orr2_1.jpg
MILYEN TÜNETEKKEL FORDULJ ALLERGOLÓGUSHOZ?
• Tüsszögés, orrdugulás, könnyezés, szemviszketés, száj- és garatviszketés
• Nehézlégzés, zihálás, fulladás, légszomj, lázmentes köhögés, köhécselés
• Futás, ugrálás, nevetés, étkezés utáni köhögés
• Étel- vagy gyógyszerfogyasztással összefüggő emésztési vagy légúti panaszok, kiütések
• Ekcéma, csalánkiütés, bőrkiütések, viszketés, ödéma
• Rovarcsípést követő heves reakciók, gyógyszerbevétel utáni panaszok
• Lázmentes hasmenések, kiütések

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?