Online időpontfoglalás

Az allergia oki kezelése: Specifikus immunterápia, allergén vakcináció

A specifikus immunterápia (SIT) az egyetlen, ma már széles körben alkalmazott módszer, amely alkalmas arra, hogy az allergiás betegség természetes lefolyását megváltoztassa, lefékezze.

Az allergia oki kezelése: Specifikus immunterápia, allergén vakcináció
A SIT azért jelentős, mert képes az allergia tünetein kívül az allergia okára is hatni! A kezelés lényege, hogy a panaszokat okozó allergén tisztított kivonatát kapja a beteg fokozatosan emelkedő adagban tabletta vagy nyelv alatti csepp (ritkán injekció) formájában. (Például a fűpollenre allergiás, fűpollen-kivonatot kap emelkedő dózisban). Ez oltásnak, allergén vakcinációnak felel meg, amely megtanítja a szervezetet a környezeti allergénekre adandó helyes immunválaszra. Így a szervezet fokozatosan átáll egy nem allergiás típusú reakcióra. 

Mi várható a specifikus immunterápiás kezeléstől?
  • A SIT kezeléssel elérhető, hogy az allergiás beteg szervezete lépésről lépésre hozzászokjon az allergiát kiváltó anyaghoz, s megtanulja azt panaszok nélkül elviselni.
  • A beteg állapota javul, tünetei és gyógyszerigénye fokozatosan és jelentősen csökkennek, ideális esetben teljesen tünetmentessé válhat, meggyógyulhat az allergiájából, sőt megelőzheti egy későbbi asztma kialakulását is.

Milyen allergénekkel szemben alkalmazható a specifikus immunterápia?
  • gyomok pollenje (például parlagfű, fekete üröm)
  • fűkeverék pollenje
  • gabonafélék pollenje
  • fák és cserjék pollenje 
  • háziporatkák 
  • állati szőrök (pl.: kutya, macska, madarak) 
  • bizonyos penészgombák (például Alternaria)
  • méh,- és darázsméreg 


Ki kaphat specifikus immunterápiás kezelést?

Alapos kivizsgálás után az allergológiában jártas kezelőorvos dönti el, hogy az adott esetben alkalmazható-e az immunterápia. Ezeket általában a következő tüneteknél használjuk:

  • allergiás szénanátha 
  • allergiás kötőhártya gyulladás 
  • enyhe allergiás asztma 
  • méh,-és darázsméreg allergia (ekkor kötelező!) 
  • atópiás, ekcémás dermatitis tünetcsoport = AEDS egyes típusai esetén, 
  • ha 5 évnél idősebb, ha nincs 2-3-nál több anyagra allergiája és nincs egyéb súlyos betegsége a betegnek 


Milyen formái vannak az immunterápiás kezelésnek?

 

  • Injekciós immunterápia (SIT) 
  • Sublingualis immunterápia (SLIT - nyelv alatti csepp vagy tabletta) 
  • Nasalis (orrnyálkahártya) immunterápiája 

A kezelés menete

Alapos kivizsgálás után allergológiában, immunterápiában jártas szakorvos írhatja fel és adhatja be a specifikus immunterápiát. A törzskönyvezett készítmények receptre már minden gyógyszertárban kaphatóak. 
A kezdeti időkben emelkedő dózisban kapja a beteg a tisztított, mellékhatás-csökkentett allergén-kivonatot a hét bizonyos napjain, néhány hónapon át. Pollenallergiásoknál télen indul a kezdő kezelés, az egész évben jelenlevő allergének esetében, pl. háziporatka allergiában bármely évszakban indítható a specifikus immunterápia.

Az elért terápiás dózist fenntartásként hetente egyszer, injekció esetén havonta egyszer kapja a beteg, általában 3 évig.

A beteg állapotában észrevehető javulás elérése akár hónapokba is telhet. A legjobb hatás fiataloknál, egy, két vagy maximum három allergén-csoportra végzett immunterápia esetén érhető el.A teljes kúra 3-5 évig tart. A specifikus immunterápia gyógyító hatását 20 éves utánkövető vizsgálatok is igazolták. Új allergia megjelenésének is kisebb a kockázata, mint azoknál, akik nem kapnak ilyen kezelést.

A tüneti szerek alkalmazása a kezelés folyamán fokozatosan csökkenthető vagy teljesen elhagyható. A kezelés befejezése után ritkán előfordulhat, hogy igen nagy allergén koncentráció esetén alkalmilag tüneti szer szükséges.


Mellékhatások 

Ezeket a korszerű terápiás szereket a minél jobb hatékonyság és biztonságosság szem előtt tartásával készítik, de előfordulhatnak mellékhatások.

A sublingualis immunterápia során adott cseppeket, tablettát a betegek jól tolerálják otthonukban. A mellékhatások enyhék és ritkák, tüsszögés, orrdugulás, orrfolyás, szemviszketés, könnyezés, fáradtságérzés jelentkezhet. Ilyenkor a kezelőorvos a dózis átmeneti csökkentését javasolja, valamint megbeszélik bizonyos antiallergiás gyógyszerek használatát. A mai, korszerű készítmények, és a lokális bevitel lehetősége nagyban csökkentette a súlyos mellékhatások kockázatát. 

Az injekciós immunterápia esetén az injekció beadása után az injekció helye enyhén bepirosodhat, vagy megduzzadhat. Olykor előfordulhat tüsszentési roham, orrfolyás, nehézlégzés. Ezek a panaszok nem adnak okot a kezelés megszakítására. Ritkán súlyos allergiás reakciók (anafilaxia) is előfordulhatnak közvetlenül az injekció beadása után, ezért minden beteg köteles az injekciót követően 30 percen át orvosi felügyelet mellett várakozni. Ezt a kezelési módot csak allergológiában jártas szakorvos végezheti. Ezt a formát ma már ritkán alkalmazzák.

 

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk