Online időpontfoglalás

Nyári fülveszélyek

Akár természetes vizekben, akár klóros vizű medencékben úszunk, a víz szárazzá teszi fülünk bőrét és csökkenti ellenálló képességét, fogékonyabbá válik a megbetegedésekre.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Nyári fülveszélyek

Ezért is olyan gyakoriak nyáron a fül betegségei, mint például a hallójárat gyulladás. Összeszedtük, hogyan úszhatjuk meg a lubickolást fülproblémák nélkül.

A hallójárat kanyargós falú, kívül porcos, belül csontos cső, melyet nagyon vékony bőrréteg borít. Érzékenyebb, arra hajlamos gyermekeknél gyakran előforduló probléma a hallójárat gyulladása, egy önfeledt strandolás kellemetlen következményeként. Fürdés után, gondos törölközést követve is képes összegyűlni a víz a fülön belül, a dobhártyához közel egy „árokban”. Az összegyűlt vízből baktériumok juthatnak a bőr alá, mely összeszűkül, és fájdalommal, váladékozással járó gyulladás alakul ki.

A probléma megelőzésének alapja a fül szárazon tartása. Ez persze nem olyan egyszerű, mint ahogy hangzik, főleg gyermekeknél nem. Néhány trükkel azonban elkerülhető a baj.


Hogyan tartsuk szárazon a fület?

  • Először is próbáljuk minél inkább szárazra törölni fülünket. A törölköző csücske vagy a kezünkkel összesodort vattapamacs remek eszköz erre. A fülpiszkálót felejtsük el!
  • Sokan hajszárítás közben nedves fülre is irányítják a készüléket. Habár jól eshet a fülnek a meleg levegő, ezt a megoldást inkább kerüljük. Egyrészt kiszárítja a bőrt, másrészt túlhevíti a dobhártyát.
  • Jó megoldás lehet az izopropilos fülcsepp alkalmazása, mely elpárologtatja a fül belsejéből a bent rekedt vizet.
  • A hallójárat kitörlése után használhatunk infralámpát is, ez kisgyermekeknél praktikus, náluk nehéz észrevenni, ha víz maradt a fülben.
  • Fürdőzhetünk úgy is, mint a profi úszók. Ha megtaláljuk a tökéletes, fülünk méretéhez illeszkedő füldugót, megakadályozhatjuk, hogy víz jusson a hallójáratba.

 

Fontos, hogy a fül problémáit ne vegyük félvállról. Ha nem múló fájdalmat, feszülő érzést vagy esetleg váladékozást tapasztalunk, minél előbb keressük fel fül-orr-gégész szakorvosunkat.

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?