Online időpontfoglalás

Télen se akaszd szögre a futócipőt!

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Télen se akaszd szögre a futócipőt!

A mozgás minden évszakban fontos. Télen kevés időt töltünk a szabadban, egy kis futás ilyenkor is remek kikapcsolódást nyújthat és feltöltheti a testünket és a lelkünket. Van néhány dolog, amire érdemes odafigyelni, mielőtt útnak indulsz. Hogy mik ezek, azt dr. Pulai Judit belgyógyász, reumatológus segítségével gyűjtöttük össze nektek, aki szabadidejében szívesen fut – akár télen is.

shutterstock_251278612.jpg

Az alapok

A mozgáshoz mindenkinek más hőmérséklet az ideális. Van, aki melegben szeret futni, és akadnak olyanok, akik inkább a hideget kedvelik. Alapvetően nincs olyan hőmérsékleti határérték, ami felett vagy alatt határozottan tiltott a sportolás, mindenki maga érzi, hogy mi esik jól, mit bír a szervezete.  

Ezekre figyelj

  • Ha most kezdesz futni, akkor alapszabály, hogy fokozatosan terheld magad.
  • Aki asztmás, vagy szívbeteg, mindenképp kérje ki az orvosa véleményét a téli szabadtéri futással kapcsolatban.
  • Soha ne hagyd ki a bemelegítést! Erre minden évszakban oda kell figyelni, de a hidegben az ízületek védelme érdekében hosszabb és alaposabb bemelegítés szükséges.
  • Futás után kötelező a nyújtás.
  • A szervezetet a hidegben történő futás jobban igénybe veszi, ezért ne erőltesd túl magad, mindig annyit fuss, amennyi jólesik.

shutterstock_243295729.jpg

Okosan tervezd meg a ruházatot!

Mielőtt elindulsz, nézd meg az időjárás-jelentést, hogy tudd milyen hőmérséklet, szél, vagy csapadék várható. Futás közben 15-20 fokkal melegebbnek érezzük a hőmérsékletet, ennek megfelelően kell megválasztani az öltözéket. Figyelj rá, hogy ne öltözz túl, mert ha nagyon kiizzadsz, könnyebben megfázhatsz. Ha gyakran futsz, mindenképp vásárolj jó minőségű, speciális futóruhákat, hogy elkerüld a sérüléseket és a meghűlést.

Miből álljon a téli futóöltözet?

Felsőrész

  • Alsó réteg: test vonalát követő, jól szellőző aláöltözet.
  • Középső réteg: lazább, lezserebb darab, ami jó hőszigetelő és jól szellőzik.
  • Felső réteg: futókabát, ami bírja esőt, a havat, a szelet, a hideget, és légáteresztő.

Alsó rész

  • Alsó réteg: Jól szellőző, meleg aláöltözet, ami főként a feneket és a combot védi. Erre megfelelő futónadrág mellett csak extrém hidegben van szükség.
  • Téli futónadrág, ami vastagabb anyagból készült, jó hőszigetelő és légáteresztő.

Sál

  • Meleg, polár csősál, amit az orrodra is fel tudsz húzni, hogy ne közvetlenül szívd be a hideg levegőt.

Sapka, kesztyű

  • Ezekről se feledkezz meg, mert a fejed megfázhat, az ujjaid pedig megfagyhatnak a hideg következtében.

Ne felejtsd el a vizet sem!

Attól, hogy hideg van és esetleg  kevésbé érzed az izzadást, még ugyanúgy pótolnod kell az elveszített folyadékot. Futás közben csak kortyokban fogyassz vizet, utána pedig bőségesen igyál és egyél is valami táplálót.

shutterstock_226903828_blog.jpg

A futás erősít, kikapcsol és feltölt energiával. Ha érzed magadban az erőt, bátran űzd télen is ezt a sportot. Figyelj az öltözékre, a folyadékpótlásra és melegíts be megfelelően. A legfontosabb pedig, hogy tartsd tiszteletben a tested és ne erőltesd túl magad, ha nagyon nem megy, próbálkozz másik sporttal, vagy várj tavaszig.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?