Online időpontfoglalás

Síelés balesetek nélkül - a felkészülést most kell elkezdeni

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Síelés balesetek nélkül - a felkészülést most kell elkezdeni

shutterstock_112013711.jpgHa tél, akkor síelés. Egyre többen hódolnak a csodás sportnak, hiszen valóban páratlan élmény lecsúszni a magaslatok lejtőiről. A friss levegő, a lenyűgöző panoráma és a szikrázó napfény tökéletesen feltölt minket. Sajnos azonban a síelés népszerűsödésével évről évre nő a súlyos síbalesetek száma is. Szalagszakadás, törés, húzódás, vágásos sérülések stb., melyek döntő többsége megfelelő felkészüléssel megelőzhető lenne.

Íme, pár megszívlelendő tanács dr. Fülöp József reumatológusunktól, mellyel potenciálisan csökkenthető a kistraumás esetek száma:

Edzés - felkészülés

Még távolinak tűnhet, de a felkészülést ősszel, azaz már most el kell kezdeni, ez a legfontosabb szabály. Heti min. 2-3 alkalommal neki kell állni az izmok megfelelő megerősítésének, hogy mire eljön a síszezon, bírják a fokozott megterhelést. Erre a legjobb edzés a kardioedzés, mely hatékonyan kiegészíthető a combok, a tartóizmok, a hát és vállizom erősítésével. Mindez elősegíti a szervezet terhelhetőségét.

Ha nem járunk rendszeresen edzésre, akkor pénztárca kímélő és könnyen megoldható erősítő gyakorlat a lépcsőzés, ill. a fokról fokra ugrálás, a dinamikus guggolás és persze a futás.

Miért fontos ez? Az edzett izomzat egyrészt extrém helyzetekben is sokkal biztonságosabban tartja a testet, míg egy edzetlen izom, nagyon hamar kifárad és így sérülékennyé válik. Nem is szólva a kialakuló kínzó izomlázról és a fáradtságról, melyek nem csak a síelés élményét rontják el, de saját magunk veszélyeztetése mellett másokra is nagyobb veszélyt jelentünk, azaz könnyebben balesetet szenvedünk és okozunk.

A száguldás előtti bemelegítés

Többségében ezt megspórolják a síelők, pedig egy néhány perces bemelegítés is már megóvhat minket az izom és szalaghúzódástól, rándulástól, szakadástól. Az izmok bemelegítésével a szövetek vérkeringése fokozódik, az izomrostok és inak nyújtásával, bemozgatásával pedig hatékonyan felkészíthetőek a terhelésre.

Az elején csak óvatosan

Ugyancsak aranyszabály, hogy az első néhány lesiklást tekintsük a bemelegítés részének. Néhány lankásabb pálya már felkészíti a testet és a tüdőt is a későbbi nehezebb terhelésre. Ne feledjük el, a hegyekben ritkább a levegő, azaz alacsonyabb az oxigéntartalom, ezt nemcsak az izmaink, de az idegrendszerünk is megérzi. Könnyebben elszédülünk, elesünk.

Pihenés délben

Fontos beiktatni a délelőtti és délutáni síelés között egy legalább 1 órás szünetet. Az izmoknak szükségük van a pihenésre. A sok folyadék, könnyű ételek, egy finom forró csoki jót tesz a szervezetnek és segít, hogy megfelelő erőnlétben legyünk a délutáni menetekhez.

Megfelelő felszerelés

Nagyon fontos, hogy a testmagasság függvényében válasszunk magunknak lécet, a kötés erősségét pedig mindig az aktuális testsúlyunk alapján állíttassuk be. Gyakori probléma ugyanis, hogy esés során nem old le a léc, mely súlyos ficamot, törést okozhat. Ugyancsak a felszerelés nélkülözhetetlen része a bukósisak. Nem éri meg, hogy egyetlen menetet is fejvédelem nélkül tegyünk meg.

Ha megfelelő az erőnlétünk, sokkal nagyobb biztonsággal vághatunk neki a lejtőknek - nem csak magunkat, de másokat is megóvva.

Minden évben, - ha lehet már hónapokkal hamarabb - kezdjünk el felkészülni a síelésre, menjünk el egy prevenciós konzultációra.

Dr. Fülöp József várja a síelni készülőket szakrendelésén. Bejelentkezni a jól ismert telefonszámon (+36 1 392 0505) lehet.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?