Online időpontfoglalás

Tévhitek a gyökérkezelésről

A gyökérkezeléssel kapcsolatban számos téves elképzelés létezik a köztudatban. Legtöbben fájdalmas és roppant hosszadalmas eljárásként tekintenek rá.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Tévhitek a gyökérkezelésről

Bár a gyökérkezelés folyamata valóban sok időt és türelmet igényel, az egyik legegyszerűbb fogmegtartó lehetőség, amely segítségével elkerülhetővé válik a foghúzás és későbbi fogpótlás.

 

Mikor válik szükségessé a gyökérkezelés?

A fogszerkezet belsejében, a fogzománc és dentin réteg alatt található a lágyszövet, úgynevezett pulpa. A pulpa vérereket, idegeket és kötőszöveteket tartalmaz, amely a fog növekedése és fejlődése szempontjából elengedhetetlen. A gyökérkezelés pontosan a fog belsejének kezelését jelenti, amely akkor válik szükségessé, ha lágy belső szövete begyullad vagy megfertőződik. Ennek számos oka lehet, például fogszuvasodás, különféle hő- vagy kémiai ingerek, repedések a fogon, vagy baleseti sérülések. Amennyiben nem kezeljük, fájdalomhoz, az állkapocscsont károsodásához, gyulladásához és a fog elveszítéséhez is vezethet.


Tévhitek és a tények

  • A gyökérkezelés roppant fájdalmas folyamat. A legmodernebb érzéstelenítési és kezelési technikáink segítségével szinte fájdalommentes.
  • Egy gyökérkezelt fog már nem él. Mivel csak a fog belső üregét kezeljük a folyamat során, a fogat éppúgy ellátja tartószerkezete, mint a kezelést megelőzően, csupán belső keringése szűnik meg.
  • Egy gyökérkezelt könnyebben törik. A fog külső, nagyon kemény állománya nem változik meg, egy nagyobb lyuk vagy szuvasodás azonban csökkentheti a fog szilárdságát. Többnyire ezért válik szükségesség a gyökérkezelés

Ha nem fáj, nincs szükség gyökérkezelésre. Leggyakrabban az a fog, amely gyökérkezelésre szorulna, nem is okoz fájdalmat, ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy egészséges is. A fogbél károsodását vagy fertőzését csak fogorvos tudja megállapítani.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?