Online időpontfoglalás

10 dolog, amit tudnia kell az idei influenzáról

Már hűvös napok járnak, lassan beköszöntenek az esős, latyakos hónapok. Velük együtt pedig eljött az influenzás megbetegedések szezonja is. Az RMC Clinics-be is megérkeztek az influenza elleni vakcinák.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
10 dolog, amit tudnia kell az idei influenzáról

Most van itt az ideje, hogy saját magát és családját is megvédje ettől a kellemetlen és olykor igen veszélyes vírustól! Összeszedtük a legfontosabbakat, amit az idei influenzáról tudni érdemes:

  1. Az influenza nem egyenlő a közönséges náthával. Az influenza a légzőszervek rendkívül ragályos megbetegedése, amely igen súlyos szövődményekhez, így például tüdőgyulladáshoz vezethetnek, vagy más olyan kóresetekhez, amelyek kórházi ellátást tesznek szükségessé, vagy – a legrosszabb esetben – akár halállal végződhetnek.
     
  2. Az influenza elleni védőoltás nem idézi elő a betegséget, minthogy a szérumban nincsenek élő vírusok, ez inaktivált, “halott” oltóanyag. Ha korábban előfordult, hogy közvetlenül az oltást követően valamilyen betegsége lépett fel, azt nem az influenza oltás okozta, hanem valami más.
     
  3. A vakcina nem nyújt védelmet az influenza minden típusa ellen. A tudósok az előző évben mutatkozó törzsek alapján évről-évre változtatják az oltóanyag összetételét. A szakértők tippjei gyakran beválnak, de néha a szérum nem túl hatásos az éppen akkor aktív vírustörzsekkel szemben. Ezzel együtt, a védőoltás még mindig a legjobb óvintézkedés, amit a megelőzés érdekében tehetünk.
     
  4. Az influenzának több száz fajtáját ismerjük. A Vaxigrip Tetra, amivel idén is oltunk, mind az A-típusú influenza, mind pedig a B-típusú influenza két-két típusú vírustörzse ellen védelmet nyújt.
     
  5. Az influenza elleni védőoltás nemcsak azoknak ajánlott, akik krónikus légúti megbetegedésekben, pl. asztmában, illetve cukorbetegségben vagy vesebetegségben szenvednek. Mindenki számára hasznos, akinél az oltásnak nincs ellenjavallata. Fontos tudni, hogy a várandós anyák, az ötven éven felüli népesség és az elhízott, túlsúlyos személyek esetében az influenza súlyos szövődményeinek esélye jóval magasabb az átlagosnál.
     
  6. Az esetleges tojás-allergia NEM akadálya az influenza elleni védőoltás alkalmazásának. Ugyanígy nem jelent ellenjavallatot az orrfolyás, a bőrkiütés vagy az enyhe hasmenés sem. A védőoltás beadását érdemes későbbre tennie annak, akinek súlyosabb betegsége támad, vagy aki egy korábbi influenza elleni védőoltásnál reakciót tapasztalt, illetve akinél a Guillain-Barré szindróma mutatkozott az oltás utáni hat héten belül.
     
  7. Az influenza- és a Covid-oltások között nem kell szünetet tartani, ezeket akár egy alkalommal is felvehetnénk, ilyenkor persze érdemes külön karba kérni a két oltás.
     
  8. A védőoltással járó leggyakoribb mellékhatások az oltás helyén a bőr kipirosodása, enyhe gyulladása, esetleg láz és a rossz közérzet. E kellemetlenségek általában egy-két napig tartanak. Az influenza okozta megbetegedés ugyanakkor több, mint egy héten át is gyötörheti a beteget.
     
  9. Az oltóanyag mennyisége felnőtteknél és gyermekeknél megegyező: 0,5 ml. Azok a 9 év alatti gyerekek azonban, akiknek ez lesz az első, az influenza oltást kétszer kapják, a két alkalom között minimum 4 hét szünetet tartva.
     
  10. Azoknál a kisgyermekeknél, csecsemőknél, akik még túl zsenge korúak ahhoz, hogy megkaphassák a védőoltást (6 hónapos kor alatt), a betegségek elleni védekezés legjobb módja az, ha „védőburokkal” vesszük körül őket, nem tesszük ki őket a külvilág veszélyeinek. Ebbe beletartozik az is, hogy a család minden tagja és a gondozók is kapjanak védőoltásokat, vagyis csökkentsük minimálisra az esélyét annak, hogy a kisgyermekünk elkapja ezt a kiszámíthatatlan és veszélyes betegséget.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk