Online időpontfoglalás

3+1 ok, amiért a sport csökkenti a szorongást

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
3+1 ok, amiért a sport csökkenti a szorongást

Az elmúlt hónapok feszültségei, a koronavírus-járványtól való félelem és a megváltozott életritmus sokakat megterhelt. Az ezekkel való megküzdésre, lelki egészségünkre most különösen nagy figyelmet kell fordítanunk, ugyanis a tartós stressz számos betegség kialakulásában szerepet játszik. A stresszes életet élőknél nagyobb eséllyel jelentkezik magasvérnyomás, gyomorfekély, reflux, migrén, tenziós fejfájás, szívbetegség, a legyengült immunrendszer hatására pedig könnyebben kapnak el náthát és fertőzéseket, ezeken túl magasabb a kockázata a szorongás, depresszió és pánikbetegség kialakulásának is.

Dr. Bajnok Éva endokrinológusunk segítségével elmondjuk, miért jó választás a mozgás a stressz csökkentésére.

rmc_magazin_sport-11_kisebb.jpg

  1. Boldogsághormont szabadít fel

A sport fokozza az endorfintermelést, aminek köszönhetően javul a hangulat, boldogabbnak érezzük magunkat. Az endorfin szorongásoldó és antidepresszáns hatású, hozzájárul az idegrendszer hatékony működéséhez, erősíti az immunrendszert és csökkenti a stresszt.

  1. Csökkenti a stresszhormonok szintjét

A testmozgás csökkenti az úgynevezett stresszhormonok: az adrenalin, a noradrenalin és a kortizol szintjét. Ezen hormonok magas szintje hosszútávon szorongást, depressziót, emésztési zavarokat, fejfájást, szív és keringési problémákat, alvászavarokat, elhízást, emlékezési és koncentrálási nehézségeket okozhat.  

  1. Kiegyensúlyozottabbnak érezzük magunkat tőle

A sportolástól erősebbnek és egészségesebbnek érezzük magunkat, ugyanis nő az energiaszint, könnyebben tudunk megküzdeni a mindennapi problémákkal és kihívásokkal, könnyebb megőrizzük a nyugalmunkat és a tisztánlátásunkat is és még az önbizalmunk is nagyobb lesz.

+1 Segíti az alvást

A stressz alvászavarokat okozhat, a kialvatlanság pedig tovább növelheti a stresszt. A rendszeres testmozgás hatására könnyebb az elalvás, nyugodtabb és pihentetőbb az alvás, így a sport segít kikerülni a stressz-kialvatlanság okozta ördögi körből.

 

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?