Online időpontfoglalás

Aranyos babapocak vagy komoly tünet?

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Aranyos babapocak vagy komoly tünet?

shutterstock_100929397_1.jpgA csecsemő és óvodáskorú gyermekek hasa általában nagyobb, mint az iskolásoké. Ezért szülőként nem egyszerű eldönteni, mikor természetes egy jobban gömbölyödő pocak, és milyen esetekben kell már betegségre gyanakodni. Dr. Vojnisek Zsuzsanna, gyermekgyógyász, gyermekgasztroenterológus szakorvosunk összegyűjtötte, milyen intő jelekre figyeljünk.

Kicsi korban a hasizmok, hátizmok még nem erősödnek meg, a belső szervek, így például a máj, lép is lejjebb helyezkednek el a hasüregben, növelve a has körfogatát. Ez a magyarázat az aranyosan gömbölyödő babapocakra. Vannak azonban olyan esetek, amikor a kelleténél nagyobb és kellemetlenül feszülő a kicsik hasa, ennek kezeléséhez orvosi segítségre van szükség.

3 dolog, amire érdemes figyelnünk

  • mennyire feszül babánk hasa
  • milyen a bőrfelület, látszik-e rajta rajzolat
  • van-e rendes, rendszeres széklete

Ha csak nagyobb a baba hasa, de nem feszül, a székletei normálisak és a kicsi rendesen fejlődik, akkor nincs baj.

A feszülő pocak sem feltétlenül jelent problémát, ha mellette rendesen van széklete a szoptatást, etetést követően. Ha gyakran előfordul, hogy puffadt, feszes a baba hasa, érdemes konzultálni gyermekorvossal.

Mikor forduljunk mindenképpen gyermekgyógyászhoz?

  • Nagyon feszes a baba bőre, látszik rajta a bél vagy bélmozgás rajzolata
  • Etetés után nincs széklete, esetleg öklendezés, hányás is jelentkezik

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?