Online időpontfoglalás

Te tudod, hogy milyen az egészséges széklet? Figyelj, elmondjuk!

Meg szoktad nézni a székletedet vécézés után? Ha nem, nagy hiba. A bélsár állaga és színe sok mindent elárul a szervezetünk működéséről és bizonyos betegségeket is előre jelez. Dr. Szabó Endre gasztroenterológusunkat kérdeztük a témáról.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Te tudod, hogy milyen az egészséges széklet? Figyelj, elmondjuk!

Mennyi az annyi?

Tévhit, hogy a bélműködésünk csak akkor egészséges, ha minden nap elmegyünk „nagydologra”. A székletürítés gyakoriságát az étrend, a testmozgás, a stressz szintje és sok más tényező is befolyásolja. Általánosan azt lehet mondani, hogy a napi egy-háromszori és a háromnaponkénti székletürítés is normális. Az ennél gyakoribb, vagy ritkább székelés bajt is jelezhet.


Barna, fekete, sárga? Melyik az egészséges?

kaka4.jpg

  • Barna: normális

Az egészséges széklet színe barna, körülbelül olyan árnyalatú, mint a tejcsoki. Ez a szín a májban termelődő epesavnak köszönhető.

  • Agyagszínű: hasnyálmirigy elégtelenség

A fénylő, agyagszínű széklet az emésztőenzimek elégtelenségére utal, leggyakrabban hasnyálmirigy elégtelenségre, amely a krónikus hasnyálmirigy gyulladás következménye. A fehér, agyagszínű széklet pedig epeúti elzáródás jele lehet.

  • Zöld: hasmenés

Ha a bélsár túl gyorsan végighalad a vékonybélen, a szervezetnek nincs ideje lebontani a zöldes színű epét, ezért zöld színű lesz a széklet. Ez előfordulhat például hasmenés esetén. Zöld színt okozhatnak még a zöld leveles zöldségek és a zöld ételfesték.

  • Sárga: epesav felszívódási zavara

A sárga szín általában az epesavak felszívódási zavarának tünete, mely lehet gyulladás, vagy fertőzés következménye.

  • Fekete: vérzés az emésztőrendszer felső részében

A felső gyomor-bél traktusban található szervek, például gyomor, nyelőcső vérzése okozza a fekete színt. A vér végighalad az emésztőrendszeren, ahol a vörösvértesteket az emésztőenzimek lebontják, és a vér feketére színezi a székletet. Ha ilyet tapasztalsz, minél előbb fordulj orvoshoz.

  • Friss piros vér a székletben: vérzés az emésztőrendszer alsó részében

Emögött állhat fertőzés, gyulladás, daganat és aranyér is, ezért ezzel is érdemes azonnal orvoshoz fordulni. Ne ijedj meg, ha az előző napokban sok céklát, paradicsomszószt, vagy más pirosas színű ételt-italt fogyasztottál, ezek is beszínezhetik a székletet.


Milyen a jó forma?

kaka3.jpg

  • Kolbász, kígyó: normális

Ha kolbász vagy kígyó alakú, a felülete pedig sima vagy repedezett, van egy jó hírünk: a székleted egészséges.

  • Darabos: székrekedés

A darabos kolbász alakú széklet enyhe, a különálló, kemény csomók pedig erős székrekedésre utalnak.

  • Paca: rosthiány

A lágy pacák, jól elkülönülő szélekkel rosthiányra utalnak.

  • Puha, folyékony: gyulladás

A puha állagú, egyenetlen szélű és a folyékony, szilárd szélek nélküli bélsár gyulladást jelezhet.

 

Az egészséges széklet tehát barna színű, kolbász vagy kígyó alakú és gyorsan, erőlködés nélkül távozik a szervezetből. Ha a székelési szokásaidban változást tapasztalsz és ez több napig fennáll, vagy a széklet színe az elfogyasztott ételek színétől függetlenül fekete vagy vörös, érdemes orvoshoz fordulni.


Kép források:

http://waytonaturelife.com/index.php/2017/01/04/heres-stool-can-tell-health-2/

https://homesteading.com/why-is-my-poop/

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk