Online időpontfoglalás

Az elhízás és a cukorbetegség

A cukorbetegség legfőbb rizikófaktora az elhízás. Az utóbbi évtizedekben a BMI növekedésével arányosan figyelhető meg a cukorbetegség elterjedése világszerte.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Az elhízás és a cukorbetegség

A nők vagy a férfiak hajlamosabbak cukorbetegségre?

A pácienseim között jellemzően több a nő, de az is igaz, hogy a nők sokkal egészségtudatosabbak. Ők többet járnak szűrővizsgálatra, tapasztalataim alapján jobban figyelnek az egészségükre. Ellenben az illető testösszetétele sem elhanyagolható tényező, egy férfinek nagyobb az izomrendszere, a nagyobb izmok segítik az inzulinrezisztencia legyőzését, emellett a fizikai aktivitás is ellenállóbbá teszi a testet. Ebből a szempontból a férfiak, akik valamilyen fizikai aktivitást végeznek, valamennyivel védettebbek lehetnek, mint a hölgyek. Mindamellett én azt mondom, hogy nagy különbség nincsen, körülbelül hasonló az arányuk.


Hogyan kapcsolódik az inzulinrezisztencia az elhízáshoz?

Az inzulinrezisztencia egy állapot. Minden elhízott egyén inzulinrezisztens is, ugyanis több inzulin kell a normális vércukor fenntartásához, mint egy normál testalkatúnak. A 2-es típusú cukorbetegnél majdnem mindenki inzulinrezisztens, nagyon kevesen vannak azok, akiknél önmagában a hasnyálmirigy elégtelen működése okozza a 2-es típusú cukorbetegségét.

Az inzulinrezisztenciát életmódváltással a legjobb kezelni: tehát testmozgással, alacsony glikémiás indexű ételek fogyasztásával tudjuk ezt leginkább befolyásolni. Ezenkívül gyógyszeres kezelések is elkezdhetők, amit a kettes típusú cukorbetegségben vagy prediabéteszben alkalmazunk, azok kihatással vannak az inzulinrezisztenciára. Az inzulinrezisztenciánál valójában arról van szó, hogy több inzulin kell a megfelelő hatás - vércukorcsökkentő hatás - kiváltásához. Ezt az állapotot kezelni kell, mert ha hosszútávon sok inzulin termelésére szorul a szervezet az inzulinrezisztencia leküzdése miatt, akkor előbb utóbb kimerülnek az inzulintermelő béta sejtek és beköszönt a cukorbetegség stádiuma.

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?