Online időpontfoglalás

Gyerekkori fejfájás I. – Mit tehet a szülő?

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Gyerekkori fejfájás I. – Mit tehet a szülő?

A fejfájás csaknem valamennyi felnőtt életében előfordult már, de meglepő, hogy sok gyerek szájából is elhangzik ez a panasz. Olyan kicsinyek is jelzik olykor, akik szavakkal még nem tudják pontosan kifejezni. Mit tehet a szülő, még az orvoshoz fordulás előtt? A témában Dr. Jerney Judit gyermekneurológus ad eligazítást. 

fejfajas_gyermek_gyerek_neurologia.jpg

A szülő általában a gyermek fejfájásos panaszainak ismétlődése miatt fordul orvoshoz, főként azért, mert mindig komolyabb, súlyosabb koponyaűri, idegrendszeri betegségtől tart. A fejfájás lehet maga a kórkép és lehet valami egyéb betegségnek a tünete, tehát többféle az ok és többféle a megnyilvánulási forma.

A fejfájás látható jele lehet pusztán annyi, hogy a gyermek viselkedése megváltozik, abbahagyja a tanulást vagy a játékot, lefekszik. Számos jellegzetesség vagy kísérő tünet adhat eligazítást a szülőnek, vagy rákérdezhet bizonyos jelekre. Ezek az információk nagy segítséget jelentenek az orvosnak a fejfájás típusának és hátterének tisztázásában, a szükséges vizsgálatok mielőbbi elkezdésében, valamint a felesleges vizsgálatok elkerülésében.

Javasoljuk, hogy a szülő a vizsgálatra úgynevezett „ fejfájás napló”- val érkezzen.

Ennek szempontjai a következők:

A fejfájás

  • Megjelenési ideje: Mikor jellemző a fejfájás? Reggel már ébredéskor, napközben vagy inkább estefelé vagy éjjel erre ébred a gyermek?
  • Helye: Kérjük meg a gyermeket, hogy próbálja behatárolni, hol érzi a fájdalmat: homlok, halánték, fejtető, tarkó, szem körül? Csak az egyik vagy mindkét oldalon?
  • Időtartama: Milyen hosszan jelentkezik: percekig, órákig, napokon át, folyamatosan, vagy időszakosan?
  • Erőssége: 1-5 vagy 1-10 skálán milyen erős a fejfájás, ha a gyermek ezt meg tudja jelölni?
  • Megelőző tünetek: 24-48 órával korábban jelentkezett fáradtság, ingerlékenység, hangulatváltozás, ásítozás, karikás szem, nyakmerevség, vagy közvetlenül a fejfájás előtt, szinte bevezető tünetként: látászavar, érzészavar vagy beszédzavar?
  • Kísérő tünetek: Fejfájás közben jelentkezik hányinger, hányás, szédülés, fénykerülés, hangkerülés?
  • Okoz-e változást a szokásos tevékenységben (játék, tanulás, viselkedés)?
  • Fokozódik-e fizikai aktivitásra mozgás, ugrálás, sport, előre-, vagy hátrahajlásra?
  • Enyhül-e alvás hatására, gyógyszer (milyen gyógyszer) hatására?
  • Változott-e (fokozódott vagy csökkent) az első fejfájás óta: erőssége, időtartama, gyakorisága?
  • Kiváltó oka: fejsérülés, stressz, fáradtság, időjárás változás, hormonális ciklus, valamilyen étel?
  • Egyéb észrevételek

A naplóban felvetett kérdésekre adott válaszok nagyon fontosak a vizsgáló orvos számára, segítik a helyes diagnózis megállapítását, felvázolják, hogy elsődleges (amikor maga a fejfájás a betegség) vagy másodlagos, tüneti fejfájásról van szó. Ezeket a típusokat a következő blogbejegyzésben ismertetjük.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?