Nyaralási útmutató fejfájósoknak

Fejfájósoknál sajnos gyakori, hogy a várva várt nyaralást is kellemetlenné teszi egy fejfájás.

Nyaralási útmutató fejfájósoknak

Dr. Bodnár Eszter, fejfájás specialistánk, belgyógyász szakorvosunk hasznos tanácsokat gyűjtött össze, mire figyeljünk, illetve hogyan kezeljük a fejfájást a vakáció ideje alatt.


Az emberek 10-12 százaléka szenved rendszeresen valamilyen típusú fejfájástól. Már az orvosi szempontból enyhének minősülő tenziós fejfájás is elegendő lehet ahhoz, hogy egy kellemesnek ígérkező nyaralást elrontson. Néhány tényezőre nem árt odafigyelni a nyaralás során, amelyek segítségével a fejfájások egy része elkerülhető, illetve a rendszeres fejfájás, vagy akár migrén erőssége, gyakorisága csökkenthető.

Sok esetben a stressz számít az egyik fő fejfájás faktornak. Habár a nyaralás során épp ezt próbáljuk elkerülni, mégis egy hosszabb utazás, illetve az azt megelőző készülődés, igen sok stresszel jár, ami kiválthat fejfájást, vagy fokozhatja a már meglévő rendszeres fájdalom erősségét. Hasznos lehet ilyenkor néhány egyszerűbb lazító gyakorlat elsajátítása, amelyek segítségével a feszültséget könnyen oldhatjuk.

Egy-egy utazás során - főleg ha messzebbre utazunk - az időeltolódás miatt átmenetileg megváltozik a szervezet bioritmusa, és vagy a kelleténél többet, vagy jóval kevesebbet alszunk. Érdemes az alvás mennyiségére fokozott figyelmet fordítani, hiszen mind a túl sok, mind pedig a túl kevés alvás okozhat fejfájást. Ugyanakkor a nyaralás alatti szabad órákat akár ki is használhatjuk sétára, testmozgásra, sőt kiváló alkalom lehet, hogy a család együtt sportoljon valamit minden nap. A nagy melegben többet párologtat szervezetünk, így fokozottan figyeljünk oda a folyadékpótlásra, igyunk meg napi 2-3 liter folyadékot, a legjobb a víz vagy az ásványi anyagok pótlását biztosító sportital.

A nyaralás során gyakran előfordul, hogy eltérünk a hagyományos, megszokott étkezési szokásainktól. Sokan nem is gondolnák, hogy a fejfájást, sőt a migrént, nemcsak az étkezés rendszertelensége, de akár különböző ételek is kiválthatják. Így ha ezzel a problémával állunk szemben, érdemes feltérképezni, hogy melyek azok az ételek, amelyeket a nyaralás alatt fogyasztottunk, máskor viszont nem szoktunk.

 

  • Franciaországba vagy Olaszországba készülőknek érdemes tudni, hogy fejfájást, migrént válthatnak ki például az érett sajtok (többek között a cheddar, a mozzarella, a camembert, a brie, a Gruyere, Stilton, Boursault), de egyéb tejtermékek is.
  • A csokoládéval sem árt vigyázni, ugyanakkor bizonyos gyümölcsök és zöldségek (például: banán, ananász, avokádó, citrus-félék, hagyma, bab, mogyoró, magvak, szója) is rossz hatással lehetnek az arra érzékenyekre. A többi zöldséget és gyümölcsöt viszont bátran fogyaszthatjuk.
  • A húsok esetében a kolbász, a szalámi, a sonka vagy akár a füstölt hal is kiválthat kellemetlen fejfájást. Spanyolországban, Olaszországban vagy más, a sonkájáról híres vidéken járunk és hajlamosak vagyunk a fejfájásra, mértékkel fogyasszuk ezeket a húsokat.
  • Ázsiában szinte minden fogás mellé jár a szójaszósz, ám ezzel is érdemes vigyázni, mert könnyen fejfájáshoz vezethet.
  • Nyáron a hölgyek előszeretettel diétáznak, nem árt azonban vigyázni az édesítőszerekkel sem, hiszen többször is előfordult már, hogy épp ez okozta a kellemetlen tüneteket.


Amennyiben a fejfájás tartós, azaz a nyaralást követően a megszokott környezetbe visszatérve is fennáll, érdemes szakemberhez fordulni. Sajnos még mindig kevesen tudják, de a fejfájás kezelhető, a tünetek enyhíthetőek, akár teljesen meg is szüntethetőek, ehhez azonban a páciens életmódjának, egészségi állapotának alapos feltérképezése szükséges.

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk