_eak6395.jpgRendelőnk belgyógyász szakorvosa dr. Bodnár Eszter a fejfájás, új, átfogó megközelítésén alapuló kezelési metódusát mutatja be, amelyet az Egyesült Államokban sajátított el.

A fejfájás kezelésében sokáig a tüneti terápia uralkodott. Az elmúlt években robbanásszerűen fejlődött az orvostudomány ezen a téren is. Az új kutatási eredmények abba az irányba mutatnak, hogy nem a problémát, hanem az azt kiváltó okokat kell a fejfájásról való gondolkodás középpontjába helyezni. A magyar, majd amerikai belgyógyász szakvizsgám után, az USA-ban, a buffaloi Dent Neurológiai Intézetben Dr. Mechtler László mellett sajátítottam el a fejfájás kezelésének speciális módszerét, ahol naponta 500 pácienst látnak el fejfájás miatt

Az emberek 10-12 százaléka szenved valamilyen típusú fejfájástól, többen mint asztmától, vagy cukorbetegségtől. Ez az adat sokkoló, különösen, ha arra gondolunk, hogy a rendszeres fejfájás nem csupán egy kis kellemetlenség, kihathat a munkahelyi teljesítményre, a családi kapcsolatokra, az életminőségre, gyakran elronthat egy-egy családi nyaralást is. A fejfájás kezelésével kapcsolatban sokáig uralkodott az a nézet, hogy különböző szervi elváltozásokat kerestek, így belgyógyászati, teljes neurológiai kivizsgálást, sőt CT és MRI vizsgálatot írtak elő. Gyakran a beteg részletes kikérdezése helyett nagy számú indokolatlan vizsgálatra került sor, amelynek végére a páciensek jellemzően el sem jutnak, mert feladják. A személyre szabott diagnosztika, majd terápia korábban fel sem merült. Az esetek többségében azonban az összes negatív lelet ellenére is fájt a páciens feje, ezért fordult a tudományos érdeklődés az új lehetőségek felkutatása felé.

Az új megközelítés gyökeres változást jelent, túlmutat azon, hogy csupán a fájdalomra koncentráljunk, és szélesebb perspektívába helyezi a problémát. A diagnosztika és terápia alapja a páciens részletes és pontos kikérdezése, amelynek a fejfájás leírásán túl ki kell terjednie a kórelőzményekre, az esetleges fennálló betegségekre, életmódra, stresszfaktorok kiszűrésére, munkahelyi körülményekre, táplálkozási, alvási, sportolási szokásokra, valamint a gyógyszerszedési szokásokra. A fejfájás esetében gyakran pszichés okok is dominálnak, így a páciens és orvosa közötti bizalom a kórkép és terápiás lehetőségek felállításának lényeges eleme. Összességében elmondható, hogy a fejfájást közel 200 különböző dolog okozhatja, egy embernél egyszerre akár három-négy tényező is állhat a háttérben. Ha csak a fájdalomra koncentrálunk, nem leszünk sikeresek abban, hogy hosszú távú megoldást kínáljunk a pácienseinknek.

A fejfájások alapvetően kategorizálhatóak, lehet migrén típusú, tenziós vagy a rendkívül súlyos cluster fejfájás, amiről kevesen tudják, hogy a legerősebb fájdalom, amit ember érezhet. De ezen kategóriákon belül minden fejfájás egyedi, amely speciális diagnosztikai és kezelési módot igényel. A részletes kikérdezés alapján lehet látni, hogy milyen kezelési terápiára és életmódbeli változásra van szüksége a páciensnek. Azt szoktam mondani a pácienseimnek, hogy mind a kórkép felállításában, mind a kezelés tekintetében a fele munka az enyém, a fele az övék. A terápia során két fő feladat van: a megelőzés és a rohamkezelés. A részletes interjú után felállított kórkép alapján meghatározható, hogy milyen személyre szabott terápiára van szükség a páciensnél. Célunk, hogy a fejfájást megelőzzük, valamint a rohamok számát, erősségét és időtartamát csökkentsük. A megelőzés és rohamkezelés ma már jól beállított, hatékony gyógyszerekkel megoldható, de a terápiának karöltve kell járnia az életmódbeli változásokkal is.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást személyi időpontmenedzserünktől, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?