Online időpontfoglalás

Ismerd fel az állkapocs-ízületi megbetegedést – mi segítünk benne!

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Ismerd fel az állkapocs-ízületi megbetegedést – mi segítünk benne!

Szinte megdöbbentő, hogy milyen széles azoknak a tüneteknek a skálája, melyet állkapocs-ízületi problémák okozhatnak. Néhány közülük egészen ártalmatlannak tűnik, mégsem érdemes legyinteni rájuk. Dr. Csermely Márta fogszabályozó szakorvos segítségével összefoglaltuk, mit érdemes tudni erről a rendellenességről és hogyan kezelhetőek a panaszok.

a1.png

Állcsontok és rágóizmok fájdalma, nyaki fájdalom, hátfájás, csípő és boka problémák: ezek mind-mind tünetei lehetnek az ún. TMD-nek (vagyis Tempromandibuláris Diszfunkciónak). A TMD az állkapocs- ízületekben jelentkező rendellenességeket foglalja magába, amely igen gyakori jelenség: csaknem minden hatodik embert érinti és legfőképpen a nők körében fordul elő.

Mi okozza az állkapocs-ízületi rendellenességet?

Az állkapocsízület megbetegedéseiért legnagyobbrészt az alsó állcsontot helyben tartó erők kiegyensúlyozatlansága felel, amelynek több oka lehet. Ide sorolhatjuk a foghiányt, a fogazaton belüli aszimmetriát, régebbi fogászati beavatkozások eredményét, a gyulladásokat és sérüléseket, valamint külön figyelmet érdemelnek a változatos funkcionális zavarok, amelyek elváltozást és fájdalmat eredményeznek.

Az emberi testet átszövő kötőszöveti rendszer a fascia. Ha ebben a rendszerben egy helyen feszülés, blokk keletkezik, akkor az az egész test területén hat, kiegyensúlyozatlanságot eredményez. A szövetek között így keletkező stressz testünk leggyengébb láncszemében fog elváltozást okozni.  Így hathat például egy térdsérülés az állkapocsízületre.

Melyek az ismert tünetek?

Az állkapocs-ízületi problémák a fej és a nyak területén többféle formában jelenhetnek meg. Ide tartozik a rágóizmok fájdalmai, krónikus fejfájás, fülfájdalom, fogcsikorgatás és még számos más rendkívül zavaró tünet. A változás azonban az egész testre kiterjed, ezért fontos megemlítenünk a test más részein észlelhető panaszokat is, mint a hátfájás, vállfájdalom, csípőfájdalom vagy térfájás. A betegek sajnos gyakran tapasztalnak még alvászavart, szédülést és fülzúgást is.

a2_masolata.png

forrás: http://www.healthygumsmontana.com/temporomandibular-joint-disorders-tmd-tmj/

Hogyan kezelhető a betegség?

Negyven éves kor felett az egész test veszít rugalmasságából. Amikor a rendszer egésze borul meg valamiképpen, akár általános legyengülés (kevesebbet vagy nem megfelelően sportol, pszichés nyomás alatt van), akár baleset billenti ki az egyensúlyából (elég egy megcsúszás vagy rossz lépés), akkor ez beindítója lehet az állkapocs-ízületi diszfunkciónak. A probléma oda-vissza hat, így az állkapocs-ízületi egyensúlytalanság is okozhat például tartásbeli problémákat, illetve fájdalmak a test már területein. A kezelés első lépése ezért mindig az, hogy felmérjük, mivel tudunk nagyobb változást elérni: az egész test vagy a fej-nyak területének kezelésével.

Fogászati Központunkban az ún. állkapocs-ízületi kiegyensúlyozó terápia elérhető, ide kattintva pedig minden részletet megtudhatsz róla.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?