Online időpontfoglalás

A fogágybetegségtől kihullhatnak a fogaid? Igen, ha nem cselekszel időben.

A fogágybetegség nagyon gyakori a lakosság körében, hiszen az emberek közel 80%-át érinti. Kialakulásának legfőbb oka  a nem megfelelő szájhigiéné, ami akár a fogak elvesztéséhez is vezethet.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
A fogágybetegségtől kihullhatnak a fogaid? Igen, ha nem cselekszel időben.

Május 12-e az Egészséges Íny Napja, mely kezdeményezést az Európai Parodontológiai Szövetség indította el az emberek tájékoztatásának céljából. Ennek alkalmából mi is szeretnénk felhívni a figyelmet arra, hogy a megfelelő fogápolási technika elsajátításával megelőzhető a probléma és a hozzá társuló egyéb egészségügyi problémák. A továbbiakban részletesen elmondjuk, mi is az a fogágybetegség, milyen következményekkel jár és hogyan előzhető meg.

 

Hogyan alakul ki a fogágybetegség?

A fogágy négy részből áll: a fogínyből, gyökérhártyából, a cementből és a fogmederből, melyek együttesen biztosítják a fogak rögzítését a fogmederben. A nem megfelelő fogápolási technika miatt a baktériumok felhalmozódnak és a folyamatosan lerakódó lepedék fogkő kialakulásához vezet. A fogkő egy általános és természetes dolog, mértéke azonban a fogápoláson múlik. A felhalmozódott fogkő nem csak az íny, de a fogágy többi részének gyulladásához is vezet. Szervezetünk ilyen esetben megpróbálja felvenni a harcot a gyulladás ellen, a reakció során azonban a baktériumokon kívül olyan szövetek is károsodnak, melyek a fogágy részét képezik, így alakulhat ki az ínysorvadás. Ennek következménye lehet a csontállomány leépülése is, ami viszont a fogak kilazulásához vagy foghulláshoz is vezet.


Hogyan ismerhető fel a fogágybetegség?

A következő tünetek utalhatnak a fogágy betegségeire: az íny duzzanata, vérzése, visszahúzódása és fájdalmassá válása, a rossz lehelet, a harapás során tapasztalt fájdalom, a fogak melletti gennyesedés és a fogak mozgása, elvesztése.

Sajnos a fogágybetegség sokszor tünetmentesen is kialakul és már csak előrehaladott állapotában vehető észre, például akkor, amikor már mozognak a fogak. Éppen ezért nagyon fontos, hogy tisztában legyünk ennek a betegségnek a létezésével és azzal, hogyan előzhető meg.

Tudni kell, hogy a fogágy megbetegedése bizonyítottan kihat más (szájüregen kívüli) egészségügyi problémára is. Ide sorolható a cukorbetegség, a krónikus elhízás, a szív- és érrendszeri betegségek, a terhesség során tapasztalt panaszok (pl.: koraszülés) és az ízületi gyulladás is.


Ne ijedjünk meg, a betegség kezelhető

A megfelelő terápia a legtöbb esetben sikeres gyógyuláshoz vezet. A kezelés első lépése a szájhigiéné helyreállítása. A professzionális fogtisztítás része a fogkő-eltávolítás és minden olyan terület lesimítása, ami megnehezíti a fogak tisztítását (pl.: koronaszélek, tömések). Ezt követően többféle eljárás is alkalmazható. Komolyabb fogágybetegség esetén parodontológiai műtét is alkalmazható, amely a már mozgó fogak rögzítését célozza meg.


Előzzük meg a bajt!

Cikkünk fontos célja, hogy mindenki számára ismertessük, hogyan lehet elejét venni a betegségnek. A megfelelő fogápolás és tisztítás a megelőzés legfontosabb része. Ez nem csak az alapos fogmosást jelenti, hanem a rendszeres dentálhigiéniai kezelést, fogkő-eltávolítást és szűrővizsgálatot is. Fogászati Központunkban a kezelések széles skálája elérhető, orvosaink pedig mindent megtesznek azért, hogy segítsenek a megelőzésben, illetve a kialakult betegség professzionális kezelésében is.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?