Online időpontfoglalás

„Jaj, úgy élvezem én a strandot!” De hogyan tegyem okosan? – A nyár kihívásai I. rész

Ismét eljöttek a forró napok, amikor tömegek indulnak meg a természetes és a mesterséges vizek felé.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
„Jaj, úgy élvezem én a strandot!” De hogyan tegyem okosan? – A nyár kihívásai I. rész

Enyhülést keresünk a Balatonon, a Velencei-tavon és a Tisza-tavon, vagy a budapesti és vidéki strandokon. Mindenképpen figyeljünk oda a higiéniára, hogy a vidám fürdőzés csak és kizárólag a kikapcsolódásról szóljon.

Az alábbiakat tanácsoljuk annak érdekében, hogy a pihenés és fürdőzés biztonságos legyen egészségünkre tekintve:

  • Mindig hordjon papucsot, zuhanyzásnál is! Nemcsak a csúszásveszély miatt, hanem az egyik leggyakoribb és legkönnyebben összeszedhető „strandbetegség”, a lábgomba kivédése miatt is. Sajnos könnyen terjed az ún. uszodaszemölcs is, amivel mindenképpen szakorvoshoz kell fordulni.
     
  • A vízből kijőve mindig zuhanyozzon le! Akármilyen jó is a vízből rögtön kifeküdni a napra megszárítkozni, a higiénia miatt ne hagyja ki a zuhanyozást. Bőrét alaposan törölje át, hiszen a napégés és a felázás után a bőr fogékonyabb a fertőző bőrbetegségekre.
     
  • A gyermekek ne meztelenül strandoljanak, adjon rájuk fürdőbugyit! A gyermekek még inkább ki vannak téve a strandon összeszedhető fertőzéseknek. Ne hagyd őket szabadon, meztelenül játszani, fürdeni. Érdemes a hőség ellenére ilyenkor is alsóneműt, fürdőbugyit adni rájuk.
     
  • Sérült, sebes bőrrel soha ne menjen a vízbe! A seben keresztül sokféle kórokozó juthatnak a szervezetedbe. 
     
  • Felhevült testtel ne ugorjon a vízbe! Nem tévhit, hogy ha testünk felhevült és hirtelen hideghatás éri, az szívritmuszavart, érszűkületet vagy a keringés leállását is okozhatja. Tehát nem éri meg beugrani a hideg vízbe, akkor sem, ha úgy érezzük, nagyon jól esne gyorsan lehűteni magunkat. Nem kell sok előkészület, hogy ennek elejét vegyük: 1 perces langyos zuhany, vagy a fokozatos vízbe ereszkedés máris segít.
     
  • A medencékben vigyázzunk, hogy ne nyeljünk a vízből! A víz fertőzöttsége könnyen okozhat hasmenést, hányás, gyomorfájdalmakat. 
     
  • Vigyázzon arra is, hogy a hallójáratba ne kerüljön víz! Gyermekek és felnőttek esetében is figyelni kell a fül védelmére, a hallójáratba jutott víz fülgyulladást okozhat.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk