Online időpontfoglalás

Leggyakoribb futballsérülések

Mivel kell megküzdenie egy hivatásos focistának?

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Leggyakoribb futballsérülések

A Labdarúgó-világbajnokság idején sokkal több figyelmet fordítunk erre a sportágra. A meccsnézések során számtalan sérülést láthatunk, de érdemes többet látnunk bennük, mint színjáték. A futball ugyanis (mint minden sportág) együtt jár tipikus sérülésekkel, melyeket nem könnyű megelőzni. Dr. Ruzicska Éva Ph.D. reumatológusunk segítségével összefoglaltuk, mivel kell számolnia egy hivatásos focistának és hogyan segít a reumatológus a sérülések kezelésében.

foci1.jpeg

Biztosan nem okozunk meglepetést azzal, hogy a leggyakoribb focistasérülések a lábsérülések. Ezek kialakulásának oka sokrétű, történhetnek a bemelegítés hiánya, a túlerőltetés vagy akár a kedvezőtlen körülmények miatt is. Habár ezekre lehet, és kell is figyelni, a sérüléseket megelőzni teljes mértékben nem lehet. A profi játékosok a lehető legtökéletesebb körülmények között edzenek és játszanak, mégis rendszeresen meg kell küzdeniük a balesetek következményeivel. Egy-egy sérülés maradandó kárt is okoz, ami olyannyira nagy problémát jelent, hogy azt gyakran megpróbálják eltitkolni, értékük ne csökkenjen, ha átigazolásra kerül a sor.

 

Mik a leggyakoribb sérülések?

Menincus (gyűrűporc) sérülés: A menincus a térden belül elhelyezkedő porcképződmény, amelynek sérülése szakadást jelent. Ez leginkább a hirtelen megerőltetésből következik és duzzadással, nagy fájdalommal jár.

Keresztszalag-szakadás: A keresztszalagok a térd stabilitásáért felelnek, egy rossz mozdulat azonban a térd elmozdulását, így a keresztszalag szakadását eredményezi. Ez talán a legsúlyosabb focistasérülés, hiszen rendkívül fájdalmas és a gyógyulás akár 1 évet is igénybe vesz.

Izomhúzódás és izomszakadás: Ezeket a sérüléseket elsősorban a bemelegítés hiánya okozhatja. A fájdalom hirtelen lép fel és éles, szúró jellegű.

Bokaszalag-szakadás: A sérülés legtöbbször akkor következik be, ha a lábfej befelé aláfordul. Egy focimeccs alatt sajnos ez könnyen megtörténik, ilyenkor bevérzés, duzzanat jelentkezik és a játékos nem tudja folytatni a játékot.

Achilles-ín sérülés: Az Achilles-ín a vádlihoz csatlakozva fut le a sarokig. Beszélhetünk annak gyulladásáról és szakadásáról is. A gyulladás általában a folyamatos túlterhelés, túledzettség miatt alakul ki. A szakadást a vádli izmainak hirtelen megerőltetése okozza és általában csattanó hanggal, nagy fájdalommal és véraláfutással jár.

foci2.jpeg

Hogyan segít a reumatológus?

Az említett focistasérülések skálája igen széles, és ezzel minden sportolónak számolnia kell, aki profi labdarúgó szeretne lenni. Akár a megelőzésben, akár a sérülést követő rehabilitáció során érdemes reumatológushoz fordulni.  A reumatológia szakrendelésen az említett sérüléseket olyan eszközökkel tudják vizsgálni és gyógyítani, mint a röntgen, a mozgásszervi- és ízületi ultrahang és az injekciós kezelések, illetve biztosítani tudják a rehabilitációhoz szükséges további terápiát is.

A Rózsakert Medical Centerben kiváló reumatológusaink várják a sportsérülésekkel küzdő pácienseket.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?