Online időpontfoglalás

Menjek gyermekemmel pszichológushoz, vagy pszichiáterhez?

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Menjek gyermekemmel pszichológushoz, vagy pszichiáterhez?
Sok szülőben felmerül ez a kérdés, ha gyermekénél tartós, nem múló hangulatbeli zavart, viselkedés vagy képességbeli hiányosságot észlel. Egy biztos, ha felmerülnek bennünk gyermekünk hangulatával, viselkedésével kapcsolatban kérdések, problémák, akkor ne habozzunk szakember segítségét kérni. 
 
h_shutterstock_148530869.jpgHa mindenképp kategorizálnunk kellene, mikor, mely szakemberhez forduljunk, azt mondhatnánk, ha enyhe, vagy középsúlyos lelki gondja van, akkor pszichológus, ha komoly, akkor pszichiáter - aki orvosi végzettsége révén gyógyszert is tud felírni. Ennek eldöntésében azonban már önmagában bármely szakember tud segíteni. A legfontosabb azonban az, hogy a szakemberrel őszinte, bizalmon alapuló jó kapcsolatot alakítsunk ki. Egy nehezen megnyíló gyermek is képes együttműködni, mindent elmondani, ha sikerül a szakembernek megtalálni az utat hozzá.

Nehéz még mindig szakértőhöz fordulni, tudjuk jól, hiszen küzdünk azzal az érzéssel, hogy nem akarjuk bevallani, talán valami nincs rendben. Sajnos túl mélyen gyökerezik az a téves gondolat, hogy „nem megyek lélekturkászhoz, nem vagyok bolond”, vagy „nem viszem el a gyereket, mert nem dilis, csak szétszórt”. El kell pedig fogadnunk, hogy egyrészt különböző képességekkel születünk, másrészt, ahogy szerveink, a hasunk, fülünk, a vesénk – akár kicsiké, akár nagyoké –, a lelkünk is tud gyengélkedni, „betegeskedni”. Csak erről valahogy még mindig nem illik, vagy ciki beszélni. Ez pedig baj. A szorongó szülő pedig vagy nem akar szembesülni a problémával (olykor észre sem veszi, hogy gond van), vagy nem szakemberhez megy tanácsért, hanem a barátnőhöz, baráthoz, vagy a szomszédhoz. Aki zömében nem is hozza meg a kívánt megoldást, hiszen nem szakszerű, valamint nem biztos, hogy őszinte válaszokat kapunk. Mindez még ronthat is a fennálló helyzeten. Mert azt nem szabad elfelejteni, hogy egy-egy pszichés probléma, ha megoldatlan, vagy rosszul kezeljük, akkor romlik és hosszú távú problémákat okozhat.

Mit tehet a szakember? Megoldásokat, új megközelítést ad, vagy egyszerűen olyan szempontokat, amelyek segítségével megértjük gyermekünk viselkedését, és már ettől másképp tekintünk helyzetekre. Ha megértjük, akkor jobban tudunk reagálni, jobb megoldásokat tudunk magunk is adni, és könnyebben is fogadunk el bizonyos viselkedéseket. 

Részben le is veszi a szakember a terhet a szülőről, hiszen a szülő gyakran maga is őrlődhet, hogy jól tesz bizonyos dolgokat, segíti-e éppen, vagy árt? A külső szakértő szemlélő megerősítheti a szülőt, hogy bizonyos helyzetekben, amikor épp nehéz következetesnek lenni, akkor „ott áll”, hogy márpedig ezt csinálni kell, mert ettől lesz a gyermeknek jobb. Végül fontos tudni, hogy nem szükséges mindig terápia, néha elég egy-egy megerősítő konzultáció, egy kis támogatás, és máris jobban, tisztábban látjuk, hol és miért küzd egy kis elakadással gyermekünk, és mit tehetünk annak érdekében, hogy segítsünk ebben neki. 

Rendelőnkben dr. Kiss Enikő gyermek pszichiáter és Baky Ildikó gyermek pszichológus várja, hogy mindebben segítségre legyen.
 

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?