Online időpontfoglalás

Mi a teendő, ha a gyermekünk átesett a Covid-19 fertőzésen?

Koronavírus fertőzést követő kivizsgálás gyermekek számára

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Mi a teendő, ha a gyermekünk átesett a Covid-19 fertőzésen?

Bár nap mint nap egyre több kutatás és eredmény lát napvilágot, a Covid-19 járványt továbbra is rengeteg bizonytalanság övezi. Máig kevés a megnyugtató tény és számos új információra, tünetre, összefüggésre derül fény. Még inkább igaz ez a gyermekekre. A szülők növekvő szorongását oldandó, Dr. Jókay Kinga gyermekgyógyászunk összefoglalja, mit tudunk a vírus gyermekre gyakorolt hatásáról és milyen vizsgálatok szükségesek a gyógyulást követően.

A betegség lefolyása és hatása

A leggyakoribb forgatókönyv szerint a fiatalok teljesen tünetmentesen vészelik át a fertőzést, nem szenvednek rövid vagy hosszú távú következményektől, így a betegség akár észrevétlen is maradhat. Azonban előfordul, hogy nagyon enyhe, akut lefolyású betegséget követően is életveszélyes gyulladás alakul ki a létfontosságú szervekben. Ezt a rendkívül ritka állapotot nevezik sokszervi gyulladásnak, angolul PIMS-nek (a Paediatric Inflammatory Multisystem Syndrome rövidítéseként). A poszt-Covid szindróma körülbelül minden tizedik gyermeknél jelentkezik. Súlyos esetben a gyógyulás fázisa akár hetekig-hónapokig is elhúzódhat.

A betegség változatos kimenetelére tekintettel nem csoda, hogy a szülők bizonytalanok a koronavírusos gyermekek gondozásával kapcsolatban. Ráadásul különösen nagy teher nehezedett rájuk az elmúlt hónapokban: személyes vizsgálatok hiányában a betegek nagy többségét a szülők otthon diagnosztizálták, figyelték és kezelték „távorvosi” tanácsadással. A gyógyulást követően nem mindegy az sem, mikor térhetnek vissza a gyermekek a korábbi aktív életmódjukhoz, az ifjú sportolók a fertőzést megelőző edzésmunkához és versenyzéshez.


Szükséges utógondozás

Megközelítésünk jelentősen eltér a piacon jelenleg hozzáférhető poszt-Covid csomagoktól, amik egy kaptafára készültek és nem veszik figyelembe a gyermekek egyedi kórtörténetét. Az RMC poszt-Covid ajánlata gyermekek részére minden esetben egy fizikális vizsgálattal, a gyermek egészségi állapotának alapos megvitatásával kezdődik: milyen volt a Covid előtt, alatt és után. Az egészségi állapot felmérése fényt derít az esetleges szövődményekre, így felelősen adhatunk útmutatást az utógondozásukkal kapcsolatban.

Tekintettel a betegség sokféleségére és változatos lefolyására, indokolt esetben néhány gyermeknél további laborvizsgálatokat, szakorvosi konzultációt és képalkotó vizsgálatokat is javasolt elvégezni. A legtöbb gyermeknek azonban nem lesz szüksége kiegészítő vizsgálatokra. Minden eset egyedi elbírálást igényel, ezért kis pácienseink személyre szabott kivizsgálási tervet kapnak, hogy megkíméljük őket a szükségtelen vizsgálatoktól.

A vizit egyéni konzultációt és írásbeli oktatási anyagokat tartalmaz a hosszú Covid-ról, a sokszervi gyulladásos szindrómáról, valamint tanácsokat a sportoláshoz és a korábbi fizikai aktivitáshoz való visszatéréshez

Alig várjuk, hogy megnyugtathassuk a szülők oroszlánrészét arról, hogy a gyermekük szövődmények nélkül vészelte át a Covid-fertőzést. Ha mégis további szakorvosi vizsgálatok szükségesek, segítünk a megfelelő terv kidolgozásában.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?