Online időpontfoglalás

Miért érdemes decemberben fluoridálni?

Az ünnepek előtt érdemes teljes fogorvosi szűrővizsgálaton részt venni, annak érdekében, hogy elkerüljük a kellemetlen fogfájást és az ügyeletet.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Miért érdemes decemberben fluoridálni?

Ha már egyébként is a fogorvosnál járunk, fluoridáláson is tanácsos átesni. Fogászati Központunk orvosai összegyűjtötték, hogy mit érdemes tudni erről az eljárásról. 

Mi a fluorid?

A fluorid egy nyomelem, amely több ételben és a vízben is megtalálható. Segít megelőzni a fogszuvasodást, ellenállóbbá teszi a fogat a lepedékek és a cukor ellen, illetve segít megállítani a kezdődő fogszuvasodást. Ezek miatt szájöblítőkben és fogkrémekben is használják. Fluorid-kiegészítők is léteznek folyadékok és tabletták formájában, ezek orvosi előírásra alkalmazhatók.

 

Miért jó a fluoridálás?

A fluoridálás segít védekezni a lepedékek és cukrok okozta savas támadások ellen és megállíthatja a fogszuvasodás terjedését, emellett erősíti a fogakat. Célja gyermekek esetében a frissen előbújt maradó fogak védelme a szuvasodástól. Felnőtt korban erősíti a már kikopott fognyakakat, amelyek túlérzékenyek, vagy szuvasodásra hajlamosabbak.

 

Hogyan zajlik egy ilyen kezelés?

A fluoridálás mindössze néhány percet vesz igénybe és teljesen fájdalommentes. A fogorvos a fluoridot gél, lakk, vagy hab formájában helyezi a fogakra vatta vagy ecset segítségével. A kezelés alatt használt fluorid erősebb, mint ami a szájöblítőkben és fogkrémekben található. A fluoridálás után legalább 30 percig nem ajánlott enni és inni, a megfelelő hatás elérése érdekében.

 

Kinek ajánlott?

A kezelés korai vegyesfogazat (tej-és maradófogak esetén) és fiatal maradófogazat esetében kornak megfelelő mennyiségben, a fogszuvasodás megelőzésére alkalmazható eljárás, különösen a fiatal, frissen áttört maradófogazat esetén javasolt. Felnőtt korban is sok előnnyel jár:  bevonatot képezve a fogakon csökkenti a fognyaki érzékenységet és segít megelőzni a fogszuvasodást. 

Bizonyos tényezők növelik a fogszuvasodás kockázatát, így ezek fennállásakor különösen javasolt a fluoridálás. Ezek a következők:

  • Szájszárazság
  • Rögzített fogszabályozó készülék
  • Szuvas, tömött fogak magas arányban
  • Mély gödrök és barázdák a fogakon

 

A fluoridálással tehát megelőzhető a fogszuvasodás, erősíthetők a fogak. Ez a karácsonyi, szilveszteri lakomák előtt különösen fontos, mert mégis ki akarna fogfájástól szenvedni az ünnepek alatt? Ha felkészültek vagyunk, nem lehet baj. Fluoridálásra fel!

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?