Online időpontfoglalás

Milyen fajtái vannak a fogszuvasodásnak?

Érdemes már a korai tünetekkel felkeresni a fogorvost, mert számos kezelési lehetőség létezik, legyen szó fognyaki, fogközi vagy barázdaszuvasodásról. Ezek kialakulását, kezelését és megelőzését járja körül Dr. Ujj Krisztina fogorvosunk.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Milyen fajtái vannak a fogszuvasodásnak?

Fogszuvasodás és kezelése című blogunkat követően a fogszuvasodás fajtáit gyűjtöttük össze.

Fognyaki szuvasodás

Ez a szuvasodás vagy a foggyökér és a fogkorona találkozásánál vagy – ínyvisszahúzódás esetén – a zománccal már nem borított, cementtel fedett gyökérfelszínen történik.

A szuvas lézió eltávolítása után töméssel szoktuk kezelni a fogat.

Szuvasodásmentes foganyag hiányról is beszélhetünk– ez leginkább akkor fordulhat elő, ha valaki fogszorító. Ilyenkor a legnagyobb feszültség a fognyaki részt terheli és ék alakú fognyaki törések keletkezhetnek, ami nem feltétlenül szuvasodik el. Mivel anyaghiány lép fel a fog területén, ilyenkor is töméssel látjuk el a fogat, hogy ne legyen érzékeny, illetve jobban tisztítható legyen.


Fogközi szuvasodás

Fogközi szuvasodásnál mindig a fogközökben indul a szuvasodás – a kontaktponton, ahol a két egymás melletti fog találkozik vagy ez alatt. Megelőzhető a fogközök rendszeres tisztításával: a nagyon szűk fogközöket fogselyemmel, a kicsit szélesebbeket a fogköznek megfelelő méretű fogközkefével.

Amikor olyan nagy mértékű a szuvasodás, hogy hiányzik egy darab a fogból, azt már a nyelvével is kitapinthatja az ember, ilyenkor annyira meggyengült a fogszerkezet, hogy könnyedén letörik belőle egy darab. Viszont, ha még csak a fogközben van jelen a szuvasodás, azt egy fogászati szűrésen biztosan időben észleljük, iTero szken segítségével.

 


Barázdaszuvasodás

A barázdák nehezen tisztítható területek, mert elég sok fajta alakjuk lehet. Ha a barázda bemenete szűkebb, és alatta van egy nagyobb üres rész (ami még mindig a barázdához tartozik), ahova a fogkefe a hely szűkössége miatt nem fér be, a barázdaszuvasodás nem feltétlenül a nem megfelelő tisztítás vagy a tisztítás hiánya miatt alakul ki, hanem a barázda alakzata miatt. Ezért fontos már hatéves kortól (amikor előtörtnek az első maradó fogak) figyelni, ugyanis onnantól kezdve látszik, hogy milyen barázda rendszere van a gyermek fogainak; ha szükséges, akkor preventíven barázdazárni kell, amivel elkerülhető a későbbiekben szuvasodás.

 


Hogyan könnyíti meg az iTero szken a fogak állapotának feltérképezését?

A szkenner digitálisan rögzíti a fogak és az íny szerkezetét káros sugárzás nélkül, vagyis jó alternatíva például a kismamáknak és gyermekeknek is. Arra fejlesztették ki, hogy a szabad szemmel nem látható elváltozásokat feltárja, a változások követhetőek legyenek, nem mellesleg pedig minden egyéb technikánál precízebb eredményt ad 10-15 perc alatt.

 


Foglaljon időpontot állapotfelmérésünkre, ami az orvosi vizsgálaton túl panorámaröntgent és a teljes fogsor szkennelését is tartalmazza!

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?