Online időpontfoglalás

Recept a hideg, téli napokra

Melengető currys-csirkés répapüré leves

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Recept a hideg, téli napokra

Idén is szeretnénk nektek segíteni abban, hogyan figyelhettek egészségetekre az ünnepek alatt. Ezúttal Kudron Emese Eszter dietetikusunk saját receptjét osztjuk meg veletek, ami tökéletes választás lehet karácsonykor is. Harmonikus ízvilágú, tápanyagban gazdag és esztétikus fogás.

leves1.JPG

Hozzávalók (6 személyre):

- 0,5 kg csirkemell vékony csíkokra vágva

- fél kis fej karfiol, kisebb rózsákra szedve

- 4 db nagy sárgarépa apró kockára vágva

- 1 db édesburgonya apróra darabolva

- 2 fej vöröshagyma

- 3-4 marék fagyasztott zöldborsó

- 1 evőkanál currypor (lehet csípős is, aki szereti)

- fél db chili kimagvazva, erét eltávolítva

- fél lime leve és héja

- 2 dl kókusz főzőkrém (választható)

- 2 evőkanál étolaj, pl.: olajessimo /omega-3mal dúsított/

- 1 liter húsalaplé (ha nincs, víz + sót és ízfokozót nem tartalmazó ételízesítő, pl.: Vegabond)

- só, bors

Elkészítés:

Egy nagy edényben felforrósítjuk az olajat és megpirítjuk benne a hagymát és a répát. Hozzáadjuk a burgonyát, a chilit, a curryt, majd sózzuk és borsozzuk. Ráöntünk egy csésze alaplevet és egy csésze vizet, majd fedő alatt puhára főzzük a zöldségeket.

A tűzről levéve, botmixerrel pépesítjük. A tűzre visszatéve felöntjük a maradék alaplével, majd beletesszük a karfiolt és a csirkehúst. Felforraljuk és kis lángon főzzük, amíg minden megpuhul. A végén beletesszük a borsót, a lime levét és héját.

leves2.jpg

Tápanyagok:

Egy adag tápanyagtartalma: 260 kcal, 25 g fehérje, 7 g zsír, 26 g szénhidrát, 6 g élelmi rost

Ha szeretnénk még pikánsabb ízvilágot elérni, kókusztejjel megbolondíthatjuk, de így nő az egy adagra jutó energiamennyiség is (+ 33 kcal, + 3 g zsír, + 0,76 g szénhidrát).

Kinek ajánljuk ezt a receptet?

Ezt a csupa zöldséges, currys csirkelevest szívből ajánljuk daganat-megelőzés, és az immunrendszer kiegyensúlyozott működése céljából, ami a téli hónapokban kifejezetten fontos.

Ajánljuk sportolóknak, hiszen nekik is javasolt a megfelelő vitaminbevitel, lehetőleg természetes formában, ellentétben a multivitamin- és étrend kiegészítő készítményekkel. Továbbá ajánlott purin anyagcserezavarral élőknek (köszvényeseknek) és vesebetegeknek is, hiszen kiválóan elkészíthető minimális só hozzáadásával. Gyermekeknek is javasolt, akik szívesen esznek esztétikus, színes, krémes állagú ételeket, viszont a benne lévő hús és karfiol igénylik a fogak használatát, a rágást. Nagyon hasznos a korai ízpreferencia kialakítása céljából is, hogy a gyermek megszokja a különlegesebb ízeket, ami alapja a felnőttkori kiegyensúlyozott, változatos táplálkozásnak.

Egyéni tolerancia függvényében ajánljuk a kismamáknak a karfiol puffasztó hatása miatt. Aki számára nem okoz hasi diszkomfort érzetet, azok bátran fogyaszthatják.

IR-esek, cukorbetegek, a szénhidrát beszámolásával fogyaszthatják elsősorban ebédre első fogásként, de vacsorára is egy szelet teljes kiőrlésű kenyérrel.

leves_3.jpg

A jelenlegi táplálkozási ajánlásoknak megfelelően ajánlott naponta 5 alkalommal zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani. Ebből 3 alkalommal nyers formában és érdemes arra is odafigyelni, hogy különböző színű zöldségeket válasszunk. Ezzel a levessel két legyet ütünk egy csapásra, hiszen ötféle zöldséget tartalmaz, amiknek köszönhetően háromféle szín tarkítja majd a tányérunkat.

Kiemelkedő a béta-karotin tartalma, ami az A-vitamin provitaminja. A több fajtájú és színű zöldségek különböző antioxidáns vegyületei pozitívan hatnak a szervezet működésére.

Reméljük, minél többen kipróbáljátok Kudron Emese Eszter dietetikusunk szuper receptjét, ami tökéletes választás a hideg, téli napokon.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?