Online időpontfoglalás

Soha ne hagyd egyedül a gyermeket a zárt gépjárműben – néhány perc is halálos lehet

A gyermekek szervezete nehezen viseli a meleget, a zárt autóban lévő forróság rövid időn belül végzetes lehet.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Soha ne hagyd egyedül a gyermeket a zárt gépjárműben – néhány perc is halálos lehet

Dr. Jókay Kinga gyermekgyógyászunk segítségével elmondjuk, miért veszélyes a gyermeket akár csak rövid időre is egyedül hagyni a zárt autóban, és mire figyeljünk, hogy elkerüljük a bajt. 

Forróság az autóban

Az autó utastere 10 perc alatt akár 20°C-ot is melegedhet. Ha kint 26-38 °C van, bent az 55-78°C-ot is elérheti a hőmérséklet, és nemcsak a napon, hanem a hűvösebb, árnyékos helyeken is könnyen felforrósodhat a gépjármű.

Miért veszélyes ez?

A kisgyermekek teste három-ötször gyorsabban felforrósodik, mint a felnőtteké. Hőguta akkor következhet be, ha a szervezet nem képes időben lehűteni magát. Tünetei a szédülés, tájékozódási zavar, zavartság, meleg, száraz, kipirult bőr, ájulás, gyors szívverés és hallucináció lehetnek. Amikor a gyermek testhőmérséklete eléri a 40°C-ot, a fő szervei elkezdenek leállni, 42°C felett pedig halál is bekövetkezhet. A hőgutához nem kell feltétlen kánikulának lennie, zárt autóban 14°C-os külső hőmérséklet esetén is megtörténhet a baj.


Hogyan kerüld el a veszélyt?

  • Soha ne hagyd egyedül a gyerekedet az autóban, nagyon rövid időre sem! Ha más vigyáz a kicsire, ügyelj rá, hogy ő is így járjon el!
  • Mindig nézd meg a hátsó ülést, mielőtt kiszállsz az autóból.
  • Ha más viszi valahova a gyermekedet, az úti célba érkezés tervezett idejében hívd fel, hogy rendben megérkeztek-e.
  • Mindig zárd be a kocsi ajtaját, nehogy egy gyermek kinyissa és beüljön, a kulcsot tedd olyan helyre, ahol a gyermek nem találhatja meg.
  • Ha autóba zárt gyermeket látsz, azonnal hívj segítséget, mert minden perc számíthat.
  • Gyermekeden kívül a háziállatokra is figyelj oda, őket se felejts soha a zárt autóban.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk