Online időpontfoglalás

Tippek, hogy elkerüljük a puffadást az ünnepekkor

Karácsonykor több munkahelyi, baráti, majd családi ünnepi étkezésen veszünk részt. A hagyományos magyar ételek jó része kifejezetten megterhelő lehet emésztőrendszerünk számára. A következő tippek a kellemetlen puffadás elkerülésben segíthetnek.

Tippek, hogy elkerüljük a puffadást az ünnepekkor

Nagyon fontos, hogy akik valamilyen emésztőrendszeri betegségben szenvednek, az ünnepi időszakban is tartsák szem előtt a diétát. Ez sokszor nem könnyű, de nem érdemes az állapotromlást kockáztatni. A hagyományos fogások többsége elkészíthető emésztőrendszer-kímélő módon is. Ezekre a lehetőségekre is mindig kitérünk a dietetikai tanácsadáson az ünnepek közeledtével.

Először is érdemes az ünnepi étkezéskor is betartani az ajánlott adagnagyságot, és elkerülni a túlevést. Ilyenkor különösen érvényes az együnk többször keveset elve. Az ebéd utáni desszertet például csúsztassuk uzsonnára. Vacsoránál csak kóstolókat szedjünk a tányérra, főként ha több fogást tálalnak fel. Különösen érvényes ez a zsíros ételekre. Ne feküdjünk le közvetlenül étkezés után, ezzel enyhíthetők a refluxos tünetek.

Tippek elsősorban a puffadás elkerülésére:

  • Ne fogyasszunk egyszerre túl nagy mennyiségű szénsavas üdítőitalt vagy ásványvizet!
  • Kerüljük az erősen fűszeres, csípős ételeket, és együnk kisebb adagot belőlük.
  • Kerüljük a túl zsíros és a bő olajban sült ételeket! Ha ezt nem tudjuk megtenni, akkor fogyasszunk belőlük kevesebbet.
  • A hüvelyesek – bab, borsó, lencse vagy a szója – olyan rostokat tartalmaznak, amelyeket nem emésztünk meg, ezért a vastagbélben élő mikroflóra bontja le őket. Ez gázképződéssel, kellemetlen tünetekkel járhat. Aki erre hajlamos, annak érdemes kisebb mennyiségben fogyasztania ezeket. Lehet lencseleves az újévi lencsefőzelék helyett, és köretként lencsével kevert rizs. Segíthet a száraz hüvelyesek áztatóvizének a leöntése is.
  • Az úgynevezett k betűs zöldségek, azaz a káposztafélék, a karfiol, a brokkoli, a csemegekukorica, de még a gomba is puffasztó hatású lehet. Itt a mértékkel való fogyasztás mellett segíthetnek a főzési praktikák is. Például öntsük le az első főzőlevet, vagy fedő nélkül főzzük a káposztát, a brokkolit, mert így csökkenthető az étel puffasztó hatású illóolaj-tartalma.
  • Egyes fűszerek, mint a köménymag, majoránna, enyhíthetik a puffadásos panaszokat. Nem véletlen, hogy egyes ételek hagyományos fűszerei közé tartoznak.
  • Üdvözlendő, ha az ünnepi süteményeket kevesebb cukorral készítjük. Az édesítőszerek jelentős része puffadásos, hasmenéses tüneteket okozhat azonban. Ezek az úgynevezett cukoralkoholok, idetartozik a xilit (nyírfacukor), a szorbit, a maltit, az eritrit.
  • A gyümölcsök természetes fruktóztartalma nem szokott problémát okozni, hacsak nem fogyasztunk túl nagy mennyiségű gyümölcsöt egyszerre. A gyümölcslevek, a glükóz-fruktóz sziruppal édesített üdítőitalok azonban szintén okozhatnak puffadást. Álljunk meg naponta egy adagnál (2 dl).
  • A laktózintoleranciában szenvedők ilyenkor is figyeljenek az ételek, italok laktóztartalmára, és ne felejtsék magukkal vinni a vendégségbe is az orvos által ajánlott enzimpótló gyógyszerüket.
  • Előfordulhat, hogy a másnapra eltett burgonya-, rizs- vagy tésztaköret okoz panaszt. Ezeknek az ételeknek magasabb az úgynevezett rezisztenskeményítő-tartalmuk, amit nem tudunk megemészteni, a bélflóra baktériumai bontják le, és ezt gázképződés kísérheti.
  • Tartsunk mértéket az alkoholfogyasztásban az ünnepek alatt is!

 

Ha gyakran tapasztal puffadást, hasi diszkomfortérzést, érdemes felkeresnie ezzel a panasszal gasztroenterológus szakorvost. A tünetek hátterében többféle állapot, betegség is lehet, ezért érdemes azt kivizsgálni. Hasznos az elfogyasztott ételekről és a tapasztalt tünetekről úgynevezett táplálkozás-tüneti naplót vezetni, és a vizsgálatra magunkkal vinni. Ha megvan a diagnózis, az orvosi kezelés mellett a megfelelő diétával is segíthetünk csökkenteni a panaszokat.

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk