Online időpontfoglalás

Vashiány: Miért nem elég az otthoni kezelés?

A vashiány a vérszegénység egyik fajtája, mely során az oxigént szállító hemoglobin (és a hemoglobint tartalmazó vörösvérsejtek száma) kórosan alacsony szinten van.

Vashiány: Miért nem elég az otthoni kezelés?

A vérszegénységet legegyszerűbb a legprecízebben mérhető hemoglobin koncentrációval definiálni: nőknél 120, férfiaknál 130 g/L-nél alacsonyabb értékű állapotot tekintünk vérszegénységnek. Vérszegénységnek nagyon sok fajtája van, alapvetően két csoportot kell elkülöníteni: csökkent hemoglobin szintézis, és fokozott vörösvérsejt vesztés.


Mi okozhatja?

A csökkent hemoglobin termelésnek is sokféle oka lehet. Statisztikusan a vashiány (ritkábban B12 vagy folsav hiány) a leggyakoribb, ilyenkor valamely vérvesztéssel több vas távozik a szervezetből, mint amit a beteg szervezete a táplálékból felszívni képes. Ha ez a helyzet fönnmarad, akkor a vashiány vissza fog térni.

Egyszerű vérvizsgálattal könnyen azonosítani lehet, és gyógyításuk is egyszerű: pótolni kell a hiányzó összetevőt. Persze itt soha nem szabad megállni, meg kell keresni az okot. Vashiányt például szinte mindig vérzéses vasvesztés okoz – ennek lehet természetes oka (menstruáció), de állhat súlyos betegség (például gyomor-bélrendszeri daganatok) a háttérben.


Honnan ismerhetjük fel a vashiányt?

A vérszegénység fő tünetét az oxigénszállító kapacitás csökkenése okozza. Ezt a betegek teljesítmény-csökkenés, eleinte csak terhelésre, majd nyugalomban is észlelhető légszomj, gyengeség formájában élik meg.

Lehetnek a háttérben álló problémának sajátos tünetei is. Például a hosszan fönnálló kezeletlen vashiány egyik – a fejlett országokban szerencsére ma már elég ritkán előforduló – tünete a körmök kanál-szerű homorú eltorzulása, vagy a szájzug berepedezése. A hosszan fönnálló vashiány különös szokásokra is sarkallhatja a betegeket: vannak, akik ellenállhatatlan kényszert éreznek, hogy keményítőt, jégkockát, vagy akár földet rágjanak, egyenek – ennek a tünetnek „pica” (ejtsd: pika) a neve – szerencsére Magyarországon meglehetősen ritka tünet.


Orvos nélkül nem lehet megfelelően kezelni!

A már kialakult vashiányt jelen ismereteink szerint otthon, vagy recept nélkül elérhető szerekkel nem lehet megfelelően rendezni, ezért mindenkinek azt tanácsolom, hogy forduljon orvoshoz, ahol megfelelő kezelést kaphat. A vashiány rendezésére napi 200 mg elementáris vas szedése javasolt legalább 6-8 hónapig. Az otthoni készítményekben kevesebb, mint 10 mg, a recept nélküli készítményekben 10-20 mg vas van csupán. Nem beszélve a fönt már jelzett problémáról: a vashiány okát tisztázni kell, hogy az esetleges súlyos betegséget idejében fölfedezzük. Természetesen sokkal gyakoribb, hogy nem ez áll a háttérben – éppen ahhoz kell a tapasztalt orvos, hogy megítélje: kit kell és kit nem kell részletesebben vizsgálni.
 

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?