Online időpontfoglalás

A Covid-19 szövődményei: hosszú Covid

Dr. Jókay Kinga gyermekgyógyászunk összefoglalója

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
A Covid-19 szövődményei: hosszú Covid

A koronavírus járvány miatt mostanra nagyon sok gyermek kapta el a SARS-CoV-2-t, talán már nem is fertőzőek. A leggyakoribb forgatókönyv szerint 4 héten belül teljes a felépülés. Néhányuknak 4–12 hétig folyamatos tünetei lesznek, de egyértelműen megállapították, hogy a gyermekek egy részénél jóval 3 hónap elteltével is folytatódnak a tünetek vagy új problémák jelentkeznek. Ezt az állapotot hosszú Covid-nak, krónikus Covid-nak vagy poszt-Covid-szindrómának nevezik.

A legnagyobb valószínűséggel fennmaradó tünetek közé tartozik a fáradtság, a mellkasi nyomás, a légszomj és a köhögés. A Covid-ból felépülő betegek szorongást, depressziót, valamint romló memóriát és koncentrációs készségeket is tapasztalhatnak. A ritkább panaszok között említhetjük a fülcsengést, alvási nehézségeket, szédülést, fejfájást, hasi fájdalmakat, ízületi és izomfájdalmakat, valamint bőrkiütéseket. A hosszú Covid-ra vonatkozó adatok többségét felnőttekkel kapcsolatban gyűjtötték, de tapasztaljuk, hogy ezek a gyermekek között sem ritkák. Azt valószínűsítik, hogy az elhúzódó vagy új tünetek előfordulásának esélye a Covid után körülbelül 50% az idősebb felnőtteknél, 25% a fiatalabb felnőtteknél és 10% a gyermekeknél. A korai adatok hosszabb gyógyulási időszakot jósoltak a súlyosabb betegségben szenvedők számára, de a későbbi kutatások kimutatták, hogy még az enyhe akut betegségen átesettek is szenvedhetnek hosszan tartó tünetektől.

A 4 héten túli problémákkal küzdő gyermekek esetében a gyermekorvosnak alapos vizsgálatot kell végeznie, beleértve a betegség kezdeti és késői lefolyásának értékelését, valamint egy teljes fizikai vizsgálatot. Ezt követően az orvos útmutatást adhat a további vizsgálatok szükségességéről. Vannak speciális terápiák a fáradtság, légszomj, szorongás, egyéb tünetek kezelésére, amelyekre az orvos szintén javaslatot tehet. Ha gyermekének új vagy súlyosbodó mellkasi fájdalma, vagy légzési nehézsége van, sürgősen orvoshoz kell fordulnia!

Fontos, hogy a szülők tisztában legyenek a hosszú Covid szindrómával, hogy a tartós panaszok kezelésében is türelemmel és a legjobb odafigyeléssel gondozhassák gyermekeiket. Nagyon fontos azt is érteni, hogy mikor kell orvoshoz fordulni.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?