Online időpontfoglalás

A HPV és a férfiak: a szűrés és az oltás fontossága

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
A HPV és a férfiak: a szűrés és az oltás fontossága

shutterstock_105876797.jpgA humán papilloma vírus, azaz a HPV az egyik leggyakoribb szexuális úton terjedő betegség. Bár a fertőzés főleg a nőket veszélyezteti a késői legsúlyosabb szövődmény, a méhnyakrák kialakulása miatt, de a férfiak is érintettek, jelentős szerepük van a fertőzés továbbadásában és az újrafertőzésben.

Korábbi NoSalty-val közös bejegyzésünkben a nők oldaláról vettük górcső alá a HPV-t, most bőrgyógyász és nemigyógyászunk, dr. Erős Nóra segítségével a férfiak szempontjából vizsgáljuk meg, mit kell tudnunk a férfiakat érintő humán papilloma vírusról.

A HPV fertőzött férfiak többsége – úgy, mint a nők esetében is – panasz és tünetmentes. Más esetekben a vírus a nemi szerven szemölcsszerű elváltozást okoz, de kimutatták már szerepét nemi szervi-, szájüregi-, és végbéldaganatok kialakulásában is.

HPV szűrés férfiak számára

A férfiak esetében a vírus kimutatása szűrővizsgálat segítségével lehetséges.

  • a fizikális vizsgálatot követően apró speciális műanyag kefével a nemi szervről és a húgycsőnyílás elejéről mintát veszünk
  • a kefét ezután egy speciális folyadékot tartalmazó hordozóban küldjük el a labornak
  • a HPV kimutatását, és tipizálását (a daganatképződés szempontjából magas és alacsony kockázatú típusok elkülönítése) úgy végzik, hogy a vírusok genetikai állományát úgynevezett "PCR-technológiával" azonosítják
  • nemi szervi szemölcs (condyloma) esetén az eltávolított szemölcs vizsgálata is lehetséges, ugyanezzel a módszerrel

HPV oltás férfiaknak is?

2014 év elején a HPV oltás bekerült a kötelezően ajánlott oltások közé. Már férfiaknak is ajánlott, mivel a HPV rájuk is veszélyes, és közvetve a nőket is védi, ha a férfi be van oltva.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?