Online időpontfoglalás

A menopauza egyik veszélye a fogvesztés

A női hormonális változások időszaka magában hordozza a fogvesztés esélyét, amelynek a gyakran emlegetett csontritkulás mellett van egy másik meghatározó oka is.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
A menopauza egyik veszélye a fogvesztés

A menopauza ugyanis az egész testet behálózó kötőszöveti rendszer rugalmasságának csökkenésével is jár, ami közvetve a fogak elvesztéséhez vezethet. Ez nem csupán esztétikai szempontból jelent problémát, de a kibillent testi egyensúly miatt a test távolabbi pontján is jelentkezhet miatta fájdalom.

A változó kori fogvesztés egy része nem a csontritkulás, hanem a kötőszövetek rugalmassága csökkenéséből eredő túlterhelődés miatt következik be. A menopauza beköszöntével a kötőszöveti tokrendszer nem csak a felszínen – például a bőrben - veszít a rugalmasságából, hanem a mélyebb rétegekben is. Ebbe pedig beletartozik az állkapocsízületi tok és a szalagok. Ennek következtében az eddig kompenzáltan működő két állkapocsízület aszimmetrikussá válhat, és megjelenhet a kiegyensúlyozatlan rágás. Az állkapocsízület megfelelő működése és a fogazat pontos találkozása rendkívül fontos, hiszen csak így kerülhetjük el a fogak túlterhelődését, máskülönben a fogak tartórendszere – azok a kötőszöveti rostok, amelyek a gyökeret a csontban tartják - károsodhat, a csont a túlterhelés során lebomlik, ami fogmozgáshoz és fogvesztéshez vezethet.

A menopauza miatti fogászati problémák egy része jól kezelhető, ha időben fény derül rájuk. Az általános éves fogászati kontrollon túl 40 éves kor felett éves, kiterjesztett fogászati kontrollt javasolunk.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk