Online időpontfoglalás

Még mindig aktuális az influenza elleni oltás

Sajnos még mindig nem mondhatjuk, hogy az idei télen megúsztuk az influenzát, mert az utóbbi hetekben egyre több influenza-szerű tünetekkel járó megbetegedést regisztráltak az országban.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Még mindig aktuális az influenza elleni oltás
 A személyes higiéniai szabályok (pl. gyakori kézmosás) betartása mellett az oltás biztosítja a legjobb megelőzést, ezért újra közzétesszük vezető gyermekorvosunk, Dr. Jókay Kinga összefoglalóját az idei szezon oltóanyagáról.

A 2010/11-es szezonális, három-komponensű vakcina 3 antigént tartalmaz, köztük a H1N1 vírusét is. Így egyetlen oltás nyújt védelmet a H1N1 és a szezonális A-B influenza vírusaival szemben, azaz a tavalyi évtől eltérően nincs szükség két külön oltásra.
Az oltást 6 hónapos kor felett mindenkinek javasoljuk, különösen azoknak, akik asztmában, cukorbetegségben szenvednek, immunszupresszív kezelés alatt állnak, túlsúllyal vagy neurológiai betegséggel küzdenek. A hasított vírust tartalmazó (Fluarix) oltóanyag Németországban készült, csak a vírus antigénjeit tartalmazza (vagyis az elölt vírus darabjait, nem pedig élő vírust), így aktív fertőzést nem okozhat.

A leggyakoribb mellékhatások közé tartozik az oltás helyén megjelenő bőrpír, duzzanat és enyhe fájdalom. A 2 év alatti gyermekek 10-30%-ánál az oltást követő 24 órában láz is előfordulhat, 2 év felett ez már ritkább mellékhatás. A várandós nők különösen veszélyeztetettek, ezért számukra kifejezetten javasolt az oltás mielőbbi beadása. Az RMC-nél használt Fluarix vakcina nem tartalmaz higanyt (azaz tiomerzalt). (Általában a több adagot tartalmazó sorozatos oltásra alkalmas oltóanyagok tartalmaznak olyan tartósítószert, mint a tiomerzal, de az előre töltött, egyszer használatos fecskendőben forgalmazott oltások nem.)

Kik nem kaphatják meg az oltást?
  • A 6 hónaposnál fiatalabb csecsemők.
  • Azok, akik éppen lázzal járó megbetegedésben szenvednek.
  • Azok, akik allergiásak a tojásra, annak bármely fehérje komponensére, korábbi influenza oltásokra, vagy azok bármely összetevőjére, például gentamicin-re vagy formaldehidre.
  • Mindenképpen mérlegelni kell az oltás előnyeit és veszélyeit azoknak, akik korábban már szenvedtek Guillan-Barre szindrómában az influenza oltást követő 6 hétben.


A 6 hónaposnál fiatalabb csecsemők védelmét közvetetten lehet megoldani, a gyermek közvetlen környezetében élők, az elsődleges gondozók beoltásával. Így a csecsemő részére a családtagok jelenthetik az immunizációt.

A 9 évesnél fiatalabb gyermekek számára az oltást 1 hónap után egy emlékeztető oltás követi, abban az esetben, ha életükben először kapnak influenza elleni oltást. 9 éves kor felett egy oltás elegendő a védettség kialakulásáshoz.

Ha gyermeke számára szeretne az oltáshoz helyi érzéstelenítést (EMLA krémet), akkor ezt kérjük jelezze az időpont egyeztetésekor, mivel legalább 30 perccel az oltás előtt kell bekenni az oltás helyét.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk