Online időpontfoglalás

Tartásjavítók: divatos kiegészítők vagy valóban hatékony eszközök?

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Tartásjavítók: divatos kiegészítők vagy valóban hatékony eszközök?

„Az ülőmunka az új dohányzás."- halljuk manapság egyre többször, amit reumatológusunk, Dr. Ruzicska Éva Ph.D. sem von kétségbe. A rossz testtartás nem csak esztétikai probléma, kezelés hiányában komoly fájdalmakat idézhet elő. Az ülőmunka az egyik fő oka a helytelen testtartásnak, ezért mindenképpen érdemes figyelmet fordítani a prevencióra és a korrekcióra. Ezt a célt szolgálják különböző tartásjavító eszközök, melyek egyre divatosabbá váltak. A legnépszerűbbeket kiemelve: számtalan helyen vásárolhatunk tartásjavító hevedert, speciális ülőpárnákat vagy az ún. fitballt, amit nem csak sportoláshoz, de irodai "székként" is alkalmaznak. Szakorvosunk segítségével annak jártunk utána, valóban hatékonyak-e ezek az eszközök arra, hogy megelőzzük a helytelen testtartást és a fájdalmakat vagy megszüntessük a már kialakult problémákat.tartasjavitok_1.jpg

TARTÁSJAVÍTÓ HEVEDER

Felnőttkorban a felső háti szakaszt segítő tartásjavító heveder valójában nem igazi segítség. Bár használatával a helyes testtartás felvehető, az ezt megtartó izmok nemhogy erősödnének, hanem inkább sorvadnak, hisz munkájukat az eszköz veszi át. Figyelemfelkeltésnek, a probléma tudatosítására optimális, de a tartásjavító gyógytorna, a mélyhátizom erősítése nem kiváltható vele.

ÜLÉSPÁRNÁK, FITTLABDÁK

Az ülés közbeni helytelen testtartáson segítenek az ún. dinamikus üléspárnák, fittlabdák. Az elsődleges cél az, hogy gerincünket és a mellette lévő izmokat mozgásban tartsuk és ne merevedjünk bele egyetlen pozícióba sem, hiszen a mozdulatlanság az, ami az izmok rövidülését, sorvadását idézi elő.

A dinamikus ülőpárnák, labdák önmagukban nem csodaszerek – tehát egész nap ezeken ülni mozdulatlanul szintén nem hasznos – azonban hozzásegítenek a gerincoszlop aktívan tartásához. Természetesen az egész napos ülőmunka után a rendszeresen végzett, megfelelően kiválasztott sporttevékenység is nagy fontos, hiszen ez fogja hosszútávon megvédeni ízületeinket, gerincünket a károsodástól.

tartasjavitok_2.jpg

MIRE FIGYELJÜNK, HA ÜLŐMUNKÁT VÉGZÜNK?

Valójában 8-10 órán keresztüli helyes ülés közbeni testtartás nincs, a problémákat sajnos a hosszú órákon keresztüli mozdulatlanság okozza. A megfelelő, ha a képernyő szemmagasságban van, látásélességünknek megfelelő távolságban, felkarunk és alkarunk 90 fokot zár be, alkarunk nyugszik az íróasztalon, combunk és lábszárunk szintén 90 fokban helyezkedik el, illetve teljes talpunk illeszkedik a talajhoz.

A legjobb, ha a pozíciókat váltogatjuk akár 10-15 percenként, egy kicsit állva dolgozni, aztán újra ülni – ülőpárnán vagy labdán, aztán térdeplőszéken térdepelni és ezeket váltogatni a nap folyamán. Így az izomzat mozgásban marad, nem sorvadnak a használaton kívüli izmok, illetve a túlterhelt izmok nem rövidülnek, merevednek el. A helytelen testtartás és az izomegyensúly megbomlása a későbbiekben ugyanis először fájdalomhoz, megváltozott testtartáshoz, visszafordítható porckorong túlterheléshez majd károsodáshoz, porckorongsérvhez vezethet mind a nyaki mind a lejjebbi háti, deréktáji szakaszokon.

NE VEDD FÉLVÁLLRÓL, HA MÁR FÁJDALMAID VANNAK

Az ülőmunka okozta ártalmak megjelenését hajlamosak vagyunk kevésbé komolyan venni. Hosszú távon azonban ezzel napról-napra ártunk magunknak, ezért azt javasoljuk, ilyen esetben reumatológus segítségét kell kérni. A szakorvos pontosan fel tudja térképezni, miért és hogyan alakult ki a fájdalom és mi a leghatékonyabb módszer a panasz súlyosbodásának megelőzésére. Dr. Ruzicska Éva Ph.D. reumatológusunk sokéves tapasztalattal várja a pácienseket.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?