Online időpontfoglalás

10 tipp: Karácsony gyomorrontás nélkül

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
10 tipp: Karácsony gyomorrontás nélkül

-luxury-food-christmas_2012-cover.jpgA karácsonyi étkezésnek igazi varázsa van. Ilyenkor a legtöbben jobban el is engedjük magunkat, pár ünnepi falat csak nem fog megártani. Ez még így is lehetne, ám a napokon át tartó lakomázást, csipegetést sokszor nehéz megúszni gyomrunk megterhelése és persze plusz kilók nélkül.

Megelőzhető-e mindez? Mit tehetünk, ha már túlettük magunkat? Dr. Kanizsai Péter, sürgősségi orvos tippjei az ünnepekre:

Ne túlevéssel dicsérjük a szakácsot

Felejtsük el, hogy az a legnagyobb dicséret, ha minden étel elfogy. Nagyon sokszor túlzásba esünk az ünnepi ételek fogásait és mennyiségét illetően. Előétel, leves, főétel, desszert. Igaz, nehéz megállni, hogy megízleljük az ínycsiklandó falatokat, de ha többféle ételt is készítünk, kóstolunk, minden fogás előételnyi mennyiségű legyen. Az ízek élvezetében is tartsuk szem előtt, hogy nem a mennyiség, hanem a minőség számít.

Lassan és élvezettel

Sokkal élvezetesebb az együtt evés, ha szép lassan étkezünk. Ráérősen, közben kellemesen elbeszélgetve. Végül is a karácsonyi összejövetel is erről szól. Együtt lenni. És persze együtt enni. Ha a finom falatokat lassan, kényelmesen fogyasztjuk el, több időt is adunk a szervezetünknek, hogy idejében jelezze, mikor elég, mikor kell abbahagyni.

Csak ha éhesek vagyunk

Talán ez a legnehezebb. Amikor vendégségből vendégségbe megyünk, nincs ideje a gyomrunknak kiürülni. Egyszerűen nem vagyunk éhesek, és mégis enni kellene. De nem kell. Ha nem kívánjuk, nem vagyunk éhesek, akkor ne együnk. Ezzel spórolhatjuk meg a legtöbb felesleges kalóriát.

Válasszunk zsírszegény húsokat

Lehet ez tengeri vagy édesvízi hal (lazac, pisztráng, ponty), de ugyanúgy jó választás egy különlegesebb szárnyas - kacsa, vagy pulyka. Érdemes ezeket sütőben sütni, vagy grillezni.

Főzzünk, süssünk zsírszegényen

Süssük a húsokat egyben, akár sütőzacskóban is, zöldfűszerekkel gazdagítva. Ne legyenek főszereplők a rántott, bundázott, bő zsírban sütött húsételek, köretek.

Színesítsünk zöldségkörettel

Így az ünnepi fogás nem csak finom, de egészséges, szép, és színes is lesz. Engedjük szabadjára a fantáziánkat. Zöldségekkel csodásan lehet díszíteni is. Fogyasszunk friss, változatos salátákat, akár grillezett, sült zöldségek formájában és felejtsük el a hagyományos, már-már unalmas burgonya, rizs, tészta köreteket.

Engedjük szervezetünket fellélegezni

A nagyobb vendégségek között alacsony zsírtartalmú és kalóriájú ételeket fogyasszunk, hogy emésztésünket tehermentesítsük. Ha túlettük magunkat, természetesen érdemes kihagyni a következő étkezést, de fontos, hogy sokat igyunk. Ne az ajándékba kapott bonbonokat bontogassuk, inkább koncentráljunk a gyümölcsökre. Fogyasszuk őket nyersen reggelire, tízóraira, de az ünnepi lakoma végére is desszert gyanánt finom és üdítő egy egészséges, színes gyümölcssaláta.

Dolce Vita?

Süteményt, édességet, desszertet csak második, harmadik fogásként fogyasszunk, ekkor nagyobb a valószínűsége, hogy nem ezekkel akarunk jóllakni. Készítsünk könnyű túrós, joghurtos, gyümölcsös desszerteket. Csökkenthetjük a sütik kalóriatartalmát a hozzáadott cukor mennyiségének felezésével vagy használhatunk édesítőszereket is.

Egy jó pálinka minden gyomorgondot megold?

Sokan úgy gondolnak a pálinkára, mint egy magyar csodaszerre. Azonban ne ezt használjuk görcsoldónak, ha túlettük magunkat, mert még inkább megterheljük gyomrunkat. Lehetőség szerint a többi alkoholtartalmú italból is csak mértékkel fogyasszunk. Koccintani persze ér, de továbbra is a víz a legjobb választás az étkezések során.

Egy kis mozgás ilyenkor is belefér

Ne feledkezzünk meg a mozgásról sem. Sétáljunk az ünnepi hangulatú utcákon, építsünk hóembert vagy szánkózzunk gyermekeinkkel, ha az időjárás megengedi. Ha tehetjük, akár gyalog menjünk át ismerőseinkhez, rokonainkhoz, barátainkhoz. Egy-egy kiadós ebéd vagy vacsora után jól fog esni egy félórás séta a friss levegőn.

 

 

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?