Online időpontfoglalás

Egy „divatos” betegség: a nem cöliákiás gluténérzékenység

A három részes blogsorozatunk 2. részéről, a nem cöliákiás gluténérzékenységről dietetikusunk Kókai Zsuzsanna mesél blogunkban.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Egy „divatos” betegség: a nem cöliákiás gluténérzékenység

Előfordul, hogy a puffadásos tünetek hátterében valóban gluténérzékenység áll (az egyéb lehetséges tényezőkről itt írtunk). Ez esetben fontos elkülöníteni, hogy ez is többféle állapotot takarhat. Az autoimmun eredetű cöliákia, a búza-allergia és az ún. nem cöliákiás gluténérzékenység (NCGS) is gluténmentes diétával kezelhető kórképek.


Mi a baj azzal, ha nem gluténérzékenyen gluténmentes diétát követ?

Orvosi diagnózis nélkül nem érdemes diétába kezdeni. A diéta hatására ugyanis az antitestek szintje a vérben folyamatosan csökken, közben a sérült bélfal regenerálódik - a gluténérzékenységet így már nem tudjuk kimutatni.

A búza ezen az éghajlaton alapvető élelmiszer, számos tápanyag kiváló forrása. Kiemelhetjük a fehérje, a B-vitamin es a vas tartalmát is. Így elhagyásával gazdag táplálékforrást veszítünk. Éppen a glutén - másként nevezve sikér - az, ami a búzaliszt konyhatechnológiai jelentőségét adja: lehetővé teszi kenyerek, kelt tészták, sütemények készítését. Ezerféleképp szövi át táplálkozásunkat. Ezért elhagyása nem egyszerű: oda kell figyelnünk a főzésnél, bevásárlásnál, étteremben, vendégségben is.


Mivel pótolható a gluténtartalmú gabonafélék elhagyása?

Ma már számos gluténmentes élelmiszer áll rendelkezésre. Sokszor hajlamosak vagyunk ezek között a megszokott fehér kenyerek, péksütemények gluténmentes verzióit keresni. Sajnos, ami mentes, nem feltétlenül egészséges is! Itt is érvényes, hogy általánosan megfogalmazva a sötétebb színű liszt az előnyösebb választás. A teljes kiőrlésű lisztbe nemcsak a gabonaszem belső része, hanem a számos vitamint és ásványi anyagot is tartalmazó héj is belekerül. Emellett rostforrás is, vagyis segít az egészséges bélműködés fenntartásában. Lassítja a szénhidrátok felszívódását, segít a cukorbetegség és az elhízás megelőzésében.

A búza helyettesítésére az elsődlegesen használt rizs és kukorica mellett érdemes a gyakran alternatívaként említett gabonaféléket használni: zab, köles, hajdina, cirok, quinoa, amaránt. Ezek megtalálhatóak lisztkeverékekben, pékárukban, müzli keverékekben, de önállóan is kaphatók. Érdemes ezekkel az egészséges táplálkozás részeként is színesíteni étrendünket. Fontos megjegyezni, hogy a gluténmentes étrend nemcsak a búzát, hanem a rozsot és az árpát is kizárja, mivel ezekben is hasonló kémiai szerkezetű fehérje található. Így a diétában sem a bulgur, sem a gersli nem fogyasztható. A zab önmagában nem vált ki reakciót, de mivel gyakran együtt aratják, tárolják más gabonafélékkel, csak olyan zab illeszthető a diétába, amelyet gluténmentesként jelölnek meg.

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?