Online időpontfoglalás

Érdemes beszereznünk egy masszázshengert? - Szakorvos válaszol

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Érdemes beszereznünk egy masszázshengert? - Szakorvos válaszol

Már biztosan te is találkoztál az egyre divatosabb masszázshengerrel a boltokban vagy az edzőteremben. Mire való ez az eszköz? Dr. Zsigri Szabolcs sportorvosunkat kérdeztük arról, milyen előnyei vannak az ún. SMR hengereknek és kiknek érdemes használni.

henger1.png

Mi az SMR masszázshenger pontosan?

Az SMR elnevezés a „Self Myofascia Release” kifejezésből ered és valójában ez egy önmasszírozó módszer. Ezen belül is a henger lett manapság a legelterjedtebb, egyre több helyen megvásárolható és az edzőtermekben is találunk belőle bőven. Miért vált népszerűvé? A használatát könnyű elsajátítani, és egyszerű mozdulatokkal intenzív hatást vált ki. Az SMR masszázstechnika ugyanis arra épül, hogy saját testsúlyunkat nyomatékként felhasználva, a hengeren oda-vissza gördülünk és így alakul ki a kompresszió.  Bármilyen testmozgás előtt és után beépíthetjük a bemelegítés/nyújtás fázisába, így akár otthon, akár az edzőteremben „gurulhatunk” rajta.

Kiknek ajánlott és kiknek nem?

Attól függetlenül, hogy valaki rendszeresen sportol-e, vagy sem, a masszázshenger jó hatással lesz az izomzatra. (Természetesen azt ajánljuk, hogy ha valaki nem mozog életvitelszerűen, az változtasson ezen, hiszen az egészséges életmód nem valósítható meg sport nélkül.)

Egészséges állapotban bárkinek ajánlott a használata. Könnyebb felsorolni azt, amikor nem használható, illetve szakorvosi konzultációra van szükség. Ilyen eset a:

  • magas vérnyomás,
  • csontritkulás,
  • cukorbetegség,
  • véralvadásgátló szedése,
  • visszértágulat,
  • bőrbetegségek, bőrgyulladások,
  • fertőző betegségek.

herger2.png

Hogyan válasszuk ki a megfelelő masszázshengert?

A boltok polcain már egyre többféle SMR henger közül választhatunk, aminek funkciója gyakorlatilag az intenzitás megválasztása. A sima felületű hengerek gyengébbek, kisebb fájdalmak enyhítésére alkalmasak, egyenletesen masszírozzák át az adott területet. Ha kezdő vagy, és gyógymasszázsra sem jársz gyakran, ezt érdemes választani. A durvább és keményebb textúrájú hengerek a mélyebb szövetekre is hatással vannak, ezért haladóknak ajánljuk, hiszen használatuk nagyobb kontrollt igényel.

Összességében azt mondhatjuk, hogy igen, érdemes beszerezni egy SMR hengert azoknak, akik szeretnék a testmozgást még árnyaltabbá tenni és támogatni az edzésük hatékonyságát. A helyes használatot viszont feltétlenül el kell sajátítani, a rossz technika ugyanis árthat is. Ha erős izomfájdalommal küzdesz, az első út mindig szakorvoshoz vezessen, aki meg fogja tudni mondani, kiegészítő terápiaként érdemes-e otthon masszázshengert használnod és ha igen, hogyan.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?