Online időpontfoglalás

Inkontinencia sportolás alatt?

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Inkontinencia sportolás alatt?

shutterstock_226903828.jpgSportolni jó, sportolni egészséges, a sport kikapcsol. Sokat hallottunk már a rendszeres testedzés pozitív hatásairól, azt viszont kevesen tudják, hogy vannak olyan élethelyzetek, amikor többet árt, mint használ.

Főleg már szült nők tapasztalják sportolás közben a folyamatos vizelési ingerrel, az elcseppenő vizelettel járó kellemetlenségeket, ami egyrészt nem egészséges, másrészt nagyban korlátozza a testedzés szabadságát. Mi a teendő, ha ezt tapasztaljuk, és milyen mozgásformát válasszunk? Haness Rita, gyógytornászunk tanácsai a témában:

A medencefenéki izmok elgyengülése sokakat érintő probléma. A várandósság és a szülés különösen nagy megterhelés ezeknek az izmoknak, de gyengeségük az idősödés velejárójaként is jelentkezhet, így bármilyen korban észlelhetjük tüneteit. A legjellemzőbb kezdeti tünet az elcsöppenő vizelet. Nagyon fontos, hogy olyan sportot válasszunk, ami illeszkedik a gátizmok állapotához, különben erősítésük helyett még jobban elgyengülhetnek. A kismedencei szervek szalagrendszere szintén megnyúlhat, ha rendszeresen végzünk bizonyos sportokat. A női test terhelhetősége eltér a férfiakétól, hiszen anatómiailag is jelentősen különbözünk ezen a területen.

Gátizom erősítés egészségesen

Még nem szült nőknél, panaszmentesen a cél a medencefenék izmainak karbantartása, melyért sokat tehetünk a mély hasizmok erősítésével és intim tréning-gyakorlatok napi pár perces végzésével.

Ha már jelentkeznek az első tünetek

Az első tünetek megjelenésekor az a legfontosabb, hogy ne gyengítsük tovább a medencealapi izmokat. Szülést követően, ha nem történt meg a gátizmok megfelelő, tudatos regenerációja, fokozottan figyelnünk kell, mert évek alatt komoly inkontinencia probléma alakulhat ki. Ha már észleljük az el-elcseppenő vizeletet sportolás közben, akkor mindenképpen kerüljük az olyan testedzést, ami ezt kiváltja. Ilyenkor nem ajánlott a futás, a lovaglás, a préseléssel járó hasizom gyakorlat; a szökdécseléssel, ugrálással járó sportok (például az aerobik) és a nehéz súlyokkal történő súlyzózás. Kezdjük el tudatosan fejleszteni a medencefenék izmait, tanuljuk meg és gyakoroljuk az intim tréninget, ebben gyógytornász, intim tréning specialista tud segíteni. Addig pedig ne térjünk vissza a korábban említett sportokhoz, amíg tüneteink nem rendeződtek.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?