shutterstock_86312518_1.jpgMinden negyedik nő tapasztal inkontinencia jellegű tüneteket élete során, de kevesen mernek róla beszélni, és szinte alig valaki fordul szakemberhez. Pedig a kellemetlen tünetekkel, az állandó szorongással nem kell együtt élni.

A szervi eredetű inkontinencia jellemzően a terhességet követően, illetve idősebb korban jelentkezik, de létezik egy lelki eredetű ún. pszichogen vizelettartási zavar is, amely rövidebb-hosszabb időszakra bármely életkorban előfordulhat.

A pszichogen inkontinenciát okozhatja túlzott stressz, szorongás, depresszió, de akár gyermekkori trauma is, melyet szervezetünk próbál valamilyen módon - esetünkben a húgyhólyag segítségével - levezetni.

Az állandó vizelési kényszer megnehezítheti mindennapjainkat, élethelyzeteinket. Gondoljunk csak bele, milyen kellemetlen, ha egy fontos értekezlet vagy vizsga előtt annyira idegesek leszünk, hogy nem bírjuk megállni, hogy ki ne menjünk a mosdóba. És ez még enyhe tünetnek mondható. Súlyosabb a helyzet, ha mindennapi életvitelünket is döntően meghatározza. Többen például rettegve hagyják el otthonukat, mert mi lesz, ha esetleg olyan helyre vagy helyzetben kerülnek, hogy nem tudnak elmenni a mosdóba. Ettől még inkább pánikba esnek, és még intenzívebben érzik a vizelési ingert.

A pszichés eredetű inkontinencia nem kapcsolódik nemhez vagy korhoz, bármikor, bármilyen élethelyzetben jelentkezhet. Ha az inkontinencia jellegű tüneteink szervi eltéréssel nem igazolhatók, érdemes utánajárni, hogy milyen lelki eredetű problémák állhatnak a háttérben. Nem kell nagy dolgokra gondolni, egy nehezebb párkapcsolati időszakhoz vagy egy munkahelyi válsághoz is kapcsolódhat a probléma, a közös pont az, hogy a stresszt akaratunkon kívül, nem a megfelelő módon vezetjük le. Ahhoz, hogy megszabaduljunk a gyakran jelentkező ingertől, szakember segítségére van szükség. Néha már az is segít, ha az urológus szakorvossal felismerjük, hogy inkontinencia problémánk nem szervi eredetű.

Pszichológiai eredetű inkontinencia problémánál érdemes megkeresni, hogy mi is az, amitől valójában szorongunk. Rendelőnkben Haness Rita segítségéve, az intim torna elsajátításával és gyakorlásával jobban megismerhetjük a medencefenék izmait és működésüket, fejleszthetjük testtudatunkat, mely szintén feloldhatja azt a késztetést, hogy a stresszt vizeléssel vezessük le. Emellett pszichogen inkontinencia gyanúja esetén érdemes pszichológussal is konzultálni.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást személyi időpontmenedzserünktől, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?