Online időpontfoglalás

Miért halogatjuk az egészségünket?

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Miért halogatjuk az egészségünket?

Kutatások szerint az emberek 20%-a halogató típus. Halogatjuk a munkahelyi feladatokat, a mindennapi teendőket és sokszor azt is, hogy az egészségünkért tegyünk. Kántor Nedda pszichológusunk segítségével összegyűjtöttük, milyen okai lehetnek annak, hogy halogatjuk az egészségünkkel kapcsolatos teendőket, döntéseket.

shutterstock_428542837.jpg

MÁS DOLOG FONTOSABB
Egyéb dolgokon van a fókusz, a mindennapi élet kihívásai: a gyereknevelés, munka, háztartási feladatok elveszik az időt attól, hogy az egészségünkkel foglalkozzunk. Fontosabb a határidős munka elvégzése, minthogy kialudjuk magunkat, pihenjünk. Muszáj betenni egy mosást, rendbe tenni a konyhát, lefektetni a gyereket, emiatt nincs idő elmenni mozogni.

NINCS MOTIVÁCIÓ
Hajlamosak vagyunk addig halogatni az egészséggel kapcsolatos teendőket, amíg nem jelentkezik egy sürgető, motiváló tényező. Sokan csak akkor keresik fel az orvost, amikor a tünetek már negatívan befolyásolják az életvezetésüket. Az is jellemző, hogy valaki akkor vált életmódot, amikor a korábbi rossz szokásokból a probléma már kialakult: túlsúlyból diabétesz, ülőmunkából ízületi problémák. A dohányzásról való leszokásban erős motiváló tényező lehet a várandósság, amikor a magzat egészsége a tét.


FÉLELEM A VÉGKIMENETELTŐL
Tartunk a vizsgálat eredményétől és következményeitől. Előre félünk, hogy milyen változásokat idézhet elő az életünkben egy egészségügyi probléma, milyen kellemetlenségeket okozhatnak az esetleges további vizsgálatok és egy kezelési folyamat. Ez a félelem különösen jellemző azokra, akiknek az önértékelése alacsony és ezért úgy
érzik, mindenképpen vesztesen kerülhetnek ki egy ilyen szituációból.


ÉN NEM LEHETEK BETEG
Szeretjük magunkat tökéletesnek és sebezhetetlennek mutatni. Ebbe a képbe nehezen fér bele, hogy valamilyen
egészségügyi problémánk legyen és gyengének lássanak minket vagy mi saját magunkat, esetleg ne tudjunk úgy teljesíteni, ahogy elvárjuk magunktól, vagy mások elvárják tőlünk. Nárcisztikus személyiségeknél inkább megfigyelhető ez a hozzáállás.

shutterstock_146186618.jpg
AZ UTOLSÓ PILLANATRA HAGYOM
Az izgalomkereső típusú emberekre jellemző, hogy azért halogatnak valamit az utolsó pillanatig, mert a határidő közeledtével jobban teljesítenek. Ők az egészségügyi problémákkal is csak akkor akarnak foglalkozni, amikor azok már fennállnak. A problémát akkor oldják meg, amikor jelentkezik, előre nem aggódnak és a megelőzést kevéssé tekintik fontosnak.


MILYEN HATÁSA LEHET A HALOGATÁSNAK?
• Állandó stressz
• Ingerlékenység
• Gyomor- és bélrendszeri problémák
• Alvászavar
• Fejfájás
• Társas kapcsolatok, munkahelyi viszonyok romlása
• Teljesítmény gondok/ visszaesések 

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?