Online időpontfoglalás

Fájdalmas hasi panaszok - hogyan okozhatják őket lelki problémák?

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Fájdalmas hasi panaszok - hogyan okozhatják őket lelki problémák?

Sokszor hallhattuk már, hogy egyes betegségek és tünetek oka valójában csak a stressz vagy egyéb lelki tényező. Ez az állítás sok esetben igaz: ha orvosi vizsgálatokkal kizárható a szervi probléma, akkor pszichoszomatikus betegséggel állunk szemben. Ha a lelki problémák testi tünetek formájában jelentkeznek, gyakran okoznak gyomor és bélrendszeri panaszokat. „A rendelésre látogató páciensek egyharmadának tünetei valójában funkcionálisak, szervi elváltozást nem diagnosztizálunk.” – mondta dr. Szabó Endre gasztroenterológusunk, akivel a továbbiakban segítünk megérteni a lelki eredetű hasi fájdalmak mibenlétét.

c148b91f45af23f6c7cc0e5fda4b1fad.png

Mindenekelőtt: mit jelent, ha egy betegség pszichoszomatikus?

Az elnevezés a psziché és a test (görögül szóma) kölcsönhatásának zavarára utal. A pszichoszomatikus tünetek jelentkezése valamilyen megoldatlan problémából, terhelésből ered, ami lehet lelki vagy szociális jellegű is. Ilyenkor az elfojtott érzelmek valamilyen testi tünet formájában jelennek meg, ami a beteg számára nehezen érthető és feldolgozható. Kialakulásuknak többek között oka lehet egy stresszfaktorra való túlzott reakció, vagy olyan biológiai tényező, mely az adott szervet érinti. Így ha valakinek az emésztőrendszere gyengébb, pszichés terhelés hatására jó eséllyel ezen a területen jelentkezik probléma. Ilyen esetben az első teendőnk mindig azoknak a vizsgálatoknak az elvégzése, melyek igazolni tudják, van-e szervi elváltozás az emésztőrendszerben. A betegséget akkor nevezzük pszichoszomatikusnak, ha a kapott eredményeink negatívak.

Pszichoszomatikus tünetek a gasztroenterológia rendelésen

A lelki problémák igen nagy arányban öltenek testet gyomor és bélrendszeri tünetekben, illetve táplálkozási zavarban. A magyar nyelv érdekesen tükrözi ezt, használunk erre irányuló kifejezéseket, mint a „megfeküdte a gyomrát”, „nem tudja lenyelni a békát”, „felfordul tőle a gyomra”.

Gyomorfájás, hasmenés, székrekedés, hányás, gyomorgörcs – csak néhány azok közül a panaszok közül, amikkel gyakran jelentkeznek egy gasztroenterológiai rendelésen a páciensek annak reményében, hogy problémájuk hamar diagnosztizálásra kerül. Körülbelül minden harmadik ember mégis negatív leletekkel távozik a vizsgálatok után, vagyis betegsége funkcionális, nincs szervi elváltozás. Habár a tünetek talán enyhíthetőek különböző gyógyszerekkel, a betegség ezen szakaszában a legjobb, ha pszichológus vagy pszichiáter segítségével a páciens feltárja a szomatizáció valódi okát. Ha ez sikeres, a probléma jó eséllyel spontán megszűnik.

has.jpg

A következő lépcsőfok: amikor diagnosztizálható a betegség

Ha a pszichoszomatikus tünetek kezeletlenül maradnak, vagyis a lelki teher nem szűnik meg, esetleg felerősödik, az előbb-utóbb diagnosztizálható betegséget eredményez. A stressz hatására tartósan megemelkedett kortizol (stresszhormon) szintje megakadályozza az immunrendszer megfelelő működését, így alakulhatnak ki „valódi” betegségek.

Melyek a leggyakoribbak?

  • Gyomorfekély
  • IBS (irritábilis bél szindróma)
  • Vastagbélgyulladás
  • Hasmenés, székrekedés
  • Reflux
  • Étkezési zavarok
  • Daganatos megbetegedések

 

Hová forduljunk tüneteinkkel?

Habár a fájdalmas hasi panaszok okozója sok esetben a tartós stressz és lelki teher, az első lépés mindig a tünetek kivizsgálása, vagyis a szervi megbetegedés kizárásának kísérlete. Gasztroenterológia szakrendelésünkön dr. Szabó Endre gasztroenterológus, belgyógyász szakorvosunk különböző vizsgálatok segítségével - szükség esetén hasi ultrahanggal és endoszkópos vizsgálatokkal - jár utána a gyomorpanaszoknak.

A pszichoszomatikus állapot mindenképpen pszichiáter vagy pszichológus segítségét igényli abban az esetben is, ha a panaszok hátterében diagnosztizálhatóvá vált már betegség, hiszen a stressz és a szorongás lelki okának feltárása és kezelése nagymértékben hozzájárul a gyógyuláshoz.

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?