Online időpontfoglalás

Megelőzhető a vastagbélrák?

A legtöbb esetben bizony megelőzhető lenne a vastagbélrák, ami hazánkban az egyik leggyakoribb halált okozó daganatos betegséggé lépett elő.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Megelőzhető a vastagbélrák?
 
 

A gyomor-, bélrendszeri daganatok közül magasan az első, az összes daganatot figyelembe véve a 2. leggyakoribb rákos megbetegedés. Fontosnak tartjuk, hogy felhívjuk a figyelmet a megelőzésre, és elmondjuk, hogy miért érdemes vállalnunk 50 év felett a rendszeres - 10 évenkénti - vastagbéltükrözést.

A vastagbélráknak jól felismerhető rákelőző állapota van, mely idejében felfedezve egy egyszerű beavatkozással eltávolítható, ezzel megszakítható és megakadályozható a daganatképződése. A vastagbélrák 90%-ban jóindulatú polypból alakul ki, melynek elfajulása viszonylag hosszú idő (10-15 év) alatt történik, így bőséges idő áll rendelkezésre a korai felismerésre, a polipus eltávolítására és így a daganatos betegség kialakulásának megelőzésére. Sajnos az esetek min. 30%-nál azonban már késői a felismerés, így a hatékony beavatkozás már nem végezhető el.

A betegség korai diagnózisának felállítása tehát kardinális jelentőséggel bír, minél korábbi a diagnózis, annál sikeresebb a gyógyulás, hiszen az időben felfedezett vastagbélrák eredményesen kezelhető!A betegség túlélési aránya az egészen korai stádiumban diagnosztizált eseteknél 90%-os, korai stádiumban 70%, míg előrehaladottabb esetben már csak kb. 40%. Az egészséges, tünetmentes lakosságban 10% körüli a polipusok előfordulása, ezekből ugyancsak kb. 10% a veszélyes, elfajulásra hajlamos elváltozás. Az életkor előrehaladásával ez az arány romlik, az előfordulás gyakorisága megnő, az 50 év feletti férfiaknál az előfordulás aránya már 25%. Ez azt jelenti, hogy minden negyedik, egyébként egészséges férfiban kimutatható. Nőknél ebben a korcsoportban 15% a polipusok átlagos előfordulása - egyértelmű tehát a szűrővizsgálat indokoltsága. 

Az epidemiológiai adatok alapján mind a WHO, mind az Amerikai Rák Társaság ajánlása szerint az emlő-, méhnyak-, és a vastagbélrák lakossági szűrése feltétlenül ajánlott. 10 éves távlatban a szűréssel, a daganatos halálozás 40-50%-os csökkenése érhető el. Ez óriási lehetőség, hiszen minden második vastagbélrákos megbetegedés elkerülhető lehet! 

A szűrés célja: a rákelőző állapot felismerése, eltávolítása, így a daganat kialakulásának megelőzése. A szűrés során tünet-, és panaszmentes egyéneket vizsgálunk, akiknél nincs vastagbél betegségre utaló jel. A vastagbélrák ugyanis nagyon gyakran teljesen tünetmentesen fejlődik ki! Sajnos egyáltalán nem igaz az, hogy ha nincs panaszunk, étvágyunk jó, nem fogyunk, akkor biztosan nincs vastagbél daganatunk. 


A szűréshez különböző módszerek állnak rendelkezésre: 

  • Az egyszerű és elterjedt széklet vértesztek alkalmazásával az a probléma, hogy mindössze a polypok közel 30%, a rákok 60-70%-a vérzik, vagyis az esetek nem kis része így rejtve marad! 
  • A vastagbél tükrözés (kolonoszkópia) megfelelő fájdalomcsillapítással, minimális kellemetlenséggel járó módszer, a kapott eredmény az összes módszert egybevéve is a legmegbízhatóbb. A kolonoszkópia során szövettani mintavétel végezhető, illetve a talált elváltozások eltávolításával a rosszindulatú folyamat kialakulása megakadályozható. 


A szakma álláspontja is az, hogy a legegyértelműbb diagnosztikus választ a primér kolonoszkópia adja. Itt a tévesztés lehetősége, megfelelő előkészítésnél kb. 5-8% és ez is csak a kis (1 cm-nél kisebb) polipusokra vonatkoztatva! 

 


Az időben felfedezett vastagbél daganatos megbetegedés tehát igen jó hatásfokkal gyógyítható, a rákelőző állapot felismerésével pedig annak kialakulása megelőzhető! A vastagbéltükrözés szűrővizsgálatként 50 éves kor felett ajánlott, elvégzését kb. 10 évente javasolt ismételni, az esetleges megjelenés vagy kiújulás időben történő felismerése érdekében. A kolonoszkópiával valóban hatékony eszköz van a kezünkben a rák elleni küzdelemben, éljünk vele, használjuk!

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?