Online időpontfoglalás

Nekem milyen fejfájásom van?

A fejfájásnak nagyon sokféle, több mint 153 csoportja van, melyet két nagy csoportra lehet osztani: az úgynevezett elsődleges és másodlagos fejfájásra.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Nekem milyen fejfájásom van?

Ezeket fizikális és egyéb vizsgálatokkal (pl. vérvétellel, koponya MR-rel) vagy más szakorvosi konzultációval lehet megkülönböztetni egymástól.

Az elsőleges fejfájást azért hívjuk elsődlegesnek, mert itt maga a fejfájás a betegség; a labor- vagy MRI-vizsgálatok nem mutatnak semmilyen eltérést. Az orvos a klinikai tünetekalapos kikérdezése alapján állapítja meg, hogy valaki milyen típusú elsődleges fejfájásban szenved, ilyen pl. a migrén, a tenziós vagy klaszteres fejfájás.

A másodlagos fejfájás más betegségek következménye. Ezt a típusú fejfájást kiválthatja például egy szemészeti megbetegedés, magas vérnyomás, pajzsmirigy túlműködés vagy akár egy nyaki gerincelváltozás is.


Mi történik a Fejfájásklinikán?

A Fejfájás Klinikán elsősorban azt szűrjük ki, hogy mely páciensek szenvednek elsődleges fejfájástól, a másodlagos fejfájásban szenvedőket pedig a megfelelő szakemberhez irányítjuk, hiszen az utóbbinak számtalan oka lehet. A folyamat elengedhetetlen része a csapatmunka, részt vehet benne a neurológus, , a szemész, a kiropraktőr is.

Nagyon sok kérdést teszünk fel a páciensnek, mert az életmód alapvetően befolyásolja a fejfájások számát és jellegét. A fizikális vizsgálat után részletesen megbeszéljük a megelőzési, életmódbeli és gyógyszeres lehetőséget.


Ha nekem elsődleges fejfájásom van: 

A tenziós fejfájásra az jellemző, hogy általában közepes erősségű frontok hatására jelentkezik, és a a fájdalmat a fej gyakorlatilag bármelyik területén érezhetjük. Ilyenkor nem áll meg az élet, folytatni tudjuk a mindennapi teendőiket, esetleg beveszünk egy fájdalomcsillapítót, melynek következtében elmúlik a fájdalom - bár ezzel óvatosan: heti több, mint 3 fájdalomcsillapító szedése gyógyszermegvonásos, rendszeres fejfájást okozhat!

A migrén általában 4 órától 72 óráig tart. Az esetek 70 százalékában fél oldali, lüktető, intenzív fájdalomról beszélhetünk. Rendszeres tünete a fény-, hang- és szagérzékenység, akinél ezek a panaszok nem jelentkeznek, annál főleg a hányinger és a hányás lehet gyakori panasz. A migrénről tudni kell, hogy bizonyos életmódbeli tényezők segítenek enyhíteni a tüneteket, de önmagukban nem elegendőek, ilyenkor vitaminterápiát alkalmazunk, illetve migrénspecifikus gyógyszert írhatunk fel, ami kifejezetten a migrén folyamatára hat, ezért képes nagyon hatásosan – akár 2 órán belül – elmulasztani a legsúlyosabb migrént is.

A klaszteres fejfájásnál szigorúan féloldali, általában nagyon erős a fájdalom. Ezt úgy szokták leírni a páciensek, mintha kést forgatnának a szemükben. Ez a fájdalom fél órától 3 órán át tarthat. Többnyire este jelentkezik, a páciens nyugtalanná válik, és úgy tűnik, mintha fél oldala náthás lenne: folyik az orra, könnyezik a szeme, ez egy úgynevezett autonóm reakció. A migrénnel ellentétben, ami teljesen váratlanul jelentkezik, a klaszter periódusonként, tavasszal és ősszel több hétig vagy hónapig is eltarthat és egy nap több rohamot is megélhet a páciens.


Hogyan előzhetem meg?

A fejfájás rohanó mindennapjaink részévé vált, , a folyamatos stressz pedig korlátozza az alvással, az étkezéssel és a pihenéssel töltött időnk hosszát, amitől csökken az életminőségünk. Beletörődés helyett tudatos egészség-magatartással kialakíthatunk egy olyan napi rutint, mellyel megelőzhetjük nem csak a fejfájást, de az immunrendszert támadó betegségek egy részét is.

Javaslataink a kiegyensúlyozott életmódhoz:

  • Aludjunk eleget: napi 8 órát!
  • Igyunk elég folyadékot, napi 2-3 liternyit!
  • Étkezzünk rendszeres!
  • Kerüljük a dohányzást és a túlzott alkoholfogyasztást!
  • Mozogjunk rendszeresen: heti öt alkalommal már fél óra mozgással is sokat tehetünk egészségünkért!
  • A masszázs, gyógymasszázs segíthet a merev izmokon

 

Ne bagatellizálja el a fejfájást! Ha ön akut fejfájásban szenved, jelentkezzen be Fejfájásklinikánkra, hogy együtt kideríthessük a fájdalom okát!

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?