Online időpontfoglalás

Sokat segít egy vérvétel, feltéve, ha szakember értékeli

Az egészséges embereknek is ajánlott legalább évente egyszer laborvizsgálatot végezni, különösen 40 év felett, vagy életmódváltás, fogyókúra, új sporttevékenység megkezdése előtt.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Sokat segít egy vérvétel, feltéve, ha szakember értékeli

A vér számtalan olyan információt hordoz, ami egy általános külső vizsgálat során nem derülhet ki. Dr. Baló Tímea diabetológus, endokrinológus, belgyógyász szerint egy ilyen vérvétel során olyan betegségekre is fény derülhet, amelyek korai stádiumban még nem okoznak tünetet, viszont időben történő felfedezésük esetén könnyebben, jobban kezelhetőek - ilyen lehet például a magas koleszterinszint, a kezdődő cukorbetegség és bizonyos májbetegségek. Amennyiben ezek ismerete nélkül kezdünk bele például diétába vagy magas pulzusszámon alapuló testmozgásba, akár az egészségünket is veszélyeztethetjük.


Az orvosi konzultáció épp olyan fontos a vérvétel előtt, mint az eredmények kiértékelése során, hiszen a szűrővizsgálatok nemtől, kortól, életmódtól, illetve a családban előforduló betegségektől függően változnak. Fontos megemlíteni a családban halmozódó cukorbetegséget, szív-és érrendszeri betegségeket, illetve a daganatos betegségeket, melyek kialakulása sok esetben megelőzhető, a laborvizsgálat során felismert enyhe eltérések, rizikófaktorok kezelésével.


Az se mindegy, hogyan érkezünk a vérvételre. A pontos, egészségi állapotunkat valóban tükröző értékek érdekében mindig az orvos utasításainak megfelelően készüljünk fel a vizsgálatra, hiszen az eredményt akár a vizsgálatot megelőző napokban végzett túlzott fizikai aktivitás, bizonyos ételek, italok fogyasztása vagy gyógyszerek szedése is befolyásolhatja.


A vérvétel eredményei önmagukban csak számok – még akkor is, ha fel vannak tüntetve a referenciaértékek. Ezek értelmezése, helyes értékelése és a paraméterek közti összefüggések felismerése szakértelmet igényel. Tehát erre se az internet, se egy korábbi lelet nem alkalmas, sőt, ezek könnyedén tévútra is vihetnek minket. A vizsgálatot követő konzultáció során az orvos az, aki a vérvizsgálati eredmények egyénre szabott kiértékelését követően képes személyre szabott életmódtanácsokat adni, vagy betegségre utaló tényezők esetén javaslatot tenni a kezelésre.

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk