Online időpontfoglalás

Tudnivalók a légúti fertőzésekről

Lassan beköszönt az ősz, és ezzel megszaporodnak a légúti fertőzések is. A szezonális fertőzéseknek számos formája ismert, hazánkban a bejelentett fertőző betegségek közel 40%-át a légúti fertőző betegségek teszik ki.

Időpontfoglalás 
+36 1 392 0505
Online időpontfoglalás
Tudnivalók a légúti fertőzésekről

Ezek elsősorban cseppfertőzéssel terjednek, de szerepet játszik a közvetlen érintkezés, illetve a légúti váladékkal szennyezett tárgyak érintése is. A fertőzés létrehozásáért elsősorban vírusok tehetők felelőssé, de kórokozók lehetnek baktériumok is, gyakran vírusfertőzés talaján felülfertőződést alakítva ki. A tünetek gyakran általánosak, melyek nem specifikusak az adott fertőzésre (pl. láz, általános gyengeség, rossz közérzet, fejfájás, orrdugulás, torokfájás, köhögés, tüsszögés, illetve akár emésztőszervi tünetek), de a tünetek jelentkezése, időtartama és súlyossága a különböző egyénekben más és más lehet. A közönséges vírusfertőzés egyébként egészséges egyénekben általában magától elmúlik 7-10 nap alatt, de időnként elhúzódhat, illetve veszélyeztetett csoportba tartozó betegeknél szövődmények is kialakulhatnak.

A légúti fertőzések egyik fontos tünete a köhögés, mely lehet akut (amely 3 héten belül megszűnik), szubakut (amely kb. 3-8 hétig tart), vagy krónikus (több, mint 8 héten keresztül elhúzódó).

  • Az akut köhögést leggyakrabban légúti fertőzések váltják ki (egyszerű nátha, akut hörghurut, Covid-19 stb), de krónikus állapot akut fellángolása is okozhatja (asztma, hörgőtágulat, szívelégtelenség, krónikus obstruktív pulmonális betegség, azaz COPD).
  • A szubakut köhögés oka leggyakrabban szintén fertőzést követően alakul ki vagy krónikus betegség akut fellángolásának következménye. A postinfekciós okok között szerepelhet például a szamárköhögés (pertussis) is, ilyenkor a köhögés jellemzően éjszaka rosszabb, és a köhögési rohamokat hányás is kisérheti.
  • A 8 hetet meghaladó krónikus köhögés hátterében általában asztma, COPD, savas visszafolyással járó reflux betegség, gyógyszermellékhatás, daganat vagy egyéb krónikus tüdőbetegség áll.  

A szubakut és krónikus köhögés mindenképpen alapos kivizsgálást és kezelést igényel, mely az anamnézis alapos felvételét követően radiológiai, laboratóriumi, pulmonológiai, gasztroenterológiai és egyéb további vizsgálatokat tehet szükségessé. Elhúzódó köhögés esetén emiatt javasolt belgyógyászati vizsgálaton jelentkezni, ahol az orvos a tüneteknek megfelelően gyógyszeres kezelést, vagy további szakorvosi vizsgálatok szükségességét írja elő.

Kapcsolódó orvosaink

Kérdése lenne időpontfoglalás előtt?

Ha bizonytalan, milyen orvoshoz, milyen vizsgálatra foglaljon időpontot, segítünk! Kérjen ingyenes visszahívást kollégánktól, aki panaszai alapján segít megtalálni a megfelelő szakorvost.

Mikor hívjuk vissza?

Kapcsolódó cikkek Összes cikk